Volledig scherm
Hoe de architect Brouwerseiland voor ogen had. © Zeelenberg Architectuur

Gemeente stelt ontwikkelaars Brouwerseiland een ultimatum

ZIERIKZEE - Gaan de ontwikkelaars van Brouwerseiland door of laten ze het plan volledig varen? Op die vraag wil de gemeente Schouwen-Duiveland binnen drie weken antwoord.

Het plan voor driehonderd vakantievilla's op dertien kunstmatige eilanden in de Grevelingen is twee maanden geleden doorgestreept door de Raad van State. Die oordeelde dat te weinig bekend is over de gevolgen voor de natuur en de windcondities van het surfgebied bij de Brouwersdam.

Hoger beroep tegen deze uitspraak is niet mogelijk. Maar de uitspraak betekent nog geen definitief ‘nee’. De projectontwikkelaars kunnen er immers voor kiezen de geconstateerde gebreken te herstellen, door alsnog onderzoek te doen. Bovendien, meent de gemeente, moeten de ontwikkelaars beoordelen of alle onderzoeken die in het verleden zijn gedaan, nog wel voldoende actueel zijn.

Concreet voorstel

Mochten de ontwikkelaars toch willen doorgaan met Brouwerseiland, dan zullen zij de gemeente Schouwen-Duiveland een concreet voorstel moeten doen. Vervolgens zal het college moeten beoordelen of de bestemmingsplanprocedure zal worden vervolgd. Die moet dat op haar beurt voorleggen aan de raad.

En die raad, waarschuwt het college in een brief aan de ontwikkelaars van Brouwerseiland, heeft al laten weten dat het politieke draagvlak voor het project Brouwerseiland is ‘verminderd’. Dat is nog zacht uitgedrukt voor een motie waarin staat dat ontwikkelaars zich de moeite van een alternatief plan voor Brouwerseiland kunnen besparen. Die motie werd, hoewel ontraden door wethouder Jacqueline van Burg, in meerderheid werd aangenomen door de Schouwse gemeenteraad.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement