Volledig scherm
Rampweg, Scharendijke © Google Streetview

Gemeente maakt weg vrij voor 3 grote vakantieparken bij Scharendijke

SCHARENDIJKE -  Aan de Rampweg tussen Scharendijke en Renesse komt plek voor drie grote vakantieparken. In twee gevallen gaat het om campings in de buurt die volgens oude afspraken moeten wijken voor natuurontwikkeling. Per saldo betekent het volgens wethouder Wout van den Berg (VVD) slechts een beperkte uitbreiding van het totaal aantal recreatie-eenheden in de Westhoek.

Het gebied tussen de Recreatieverdeelweg en de Rampweg is de laatste strook in de Kop van Schouwen waar planologisch nog plek is voor nieuwe grootschalige recreatie, aldus Van den Berg dinsdag in een toelichting op de plannen. Het college komt met een zogeheten gebiedsvisie, waarin nauwkeurig wordt omschreven welke kwaliteitseisen aan de omgeving van de Rampweg worden gesteld. Uitgangspunt is dat de huidige landbouwgrond voor 70 procent wordt ingericht als landschap of natuur. Het overige deel mag worden bebouwd met vakantieverblijven.

De gemeente is in overleg met drie ondernemers die concrete plannen hebben in het gebied. Een belangrijke voorwaarde is dat de nieuwbouw iets moet toevoegen aan de bestaande verblijfsrecreatie, schetst de wethouder het uitgangspunt. ,,Het is een flink gebied. Wat ons betreft is daar de ruimte voor een kwalitatieve verbetering binnen het huidige aanbod. En dát trekt weer meer toeristen deze kant op."

Van den Berg realiseert zich dat de inrichting van het open terrein met drie vakantieparken na het dossier Brouwerseiland (op steenworp afstand) gevoelig ligt. Hij verwacht evenwel niet dat de gemeenteraad dwars gaat liggen. Het besluit oude campings te verplaatsen en het terrein aan de Rampweg aan te bieden als compensatielocatie, is al veel langer geleden genomen en daarmee een gemaakte politieke keuze. Wat niet wil zeggen dat deze race al gelopen is, erkent de wethouder evenzeer. ,,Als de raad op enig moment besluit dat ze dit niet wil, dan blijven die recreatie-ondernemers zitten waar ze nu zitten en wordt er niet gecompenseerd."

Een goed voorbeeld van hoe zo'n compensatielocatie kan uitpakken, is  Strandpark de Zeeuwse Kust op de hoek van de Rampweg met de Helleweg. Het park kwam er als alternatief  voor camping De Prinsenhoeve aan de Hoogenboomlaan.  Het voormalige kampeerterrein is inmiddels natuur.

De ontwikkeling van de gemeentelijke gebiedvisie vloeit voort uit de Kustvisie. Daarin staat de Rampweg omschreven als 'aandachtsgebied' waar onder voorwaarde nog ontwikkeling mogelijk is.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement