Volledig scherm

Gemeente blundert met pensionplan Zierikzee

DEN HAAG/ZIERIKZEE – De gemeente Schouwen-Duiveland heeft de plank flink misgeslagen in een vergunningsprocedure voor een pension met tien kamers aan de Schuttershofstraat in Zierikzee. B&B De Schuur moet de gevraagde vergunning voor uitbreiding gewoon krijgen, oordeelt de Raad van State. De gemeente krijgt daarvoor twee weken de tijd. 

Voorjaar 2015 vroeg eigenaar J. Huis in ’t Veld vergunning aan om de bed en breakfast in het woonhuis met vijf kamers uit te breiden tot pension met tien kamers. De gemeente nam niet onmiddellijk een besluit, omdat ze nog wat aanvullende bouwtekeningen wilde hebben en schortte de besluittermijn op.

Als een gemeente niet binnen een gegeven termijn een besluit neemt, wordt een vergunning automatisch (van rechtswege) verleend. Huis in ’t Veld stuurde eind juni 2015 alle gegevens naar het e-mailadres van de behandelend ambtenaar. Uiteindelijk weigerde de gemeente pas half augustus alsnog de pensionvergunning.

Ten onrechte, oordeelt de Raad van State nu. De gemeente kreeg alle stukken op tijd binnen en had volgens de wettelijk gestelde termijn tot uiterlijk 11 augustus om een besluit te nemen over de aanvraag. De gemeente zat evenwel op haar handen, omdat ze dacht dat Huis in ’t Veld nog niet álle stukken had ingezonden. Maar dat argument gaat voor de Raad niet op en dus moet de gevraagde vergunning alsnog binnen twee weken worden gepubliceerd, luidt de uitspraak.

De gemeente betwistte dat te laat is gehandeld. Tijdens de zitting afgelopen juli verklaarde de betreffende ambtenaar dat Huis in ’t Veld de aanvullende tekeningen niet naar hem, maar naar het algemene e-mailadres van de gemeente had moeten sturen. De ambtenaar kreeg de tekeningen vrijdags binnen, maar boekte die e-mail pas vier dagen later officieel in bij de postkamer. En die vier dagen zijn nu cruciaal gebleken. Volgens Huis in ’t Veld heeft hij de gevraagde informatie ruim op tijd gestuurd en ligt de fout bij de gemeente. De Raad van State gaat mee in die redenering.