Volledig scherm
Sauzenfabrikant Van Ton in Zierikzee is één van de voorlopers met een duurzame energievoorziening. © archief WACONimages

Geld voor bedrijven en clubs op Schouwen-Duiveland om energieverbruik aan te pakken

ZIERIKZEE - Bedrijven en verenigingen op Schouwen-Duiveland kunnen straks mogelijk tot een ton van de gemeente lenen om het eigen energieverbruik aan te pakken. 

De stimuleringsregeling moet helpen de CO2-uitstoot in die sector over drie jaar met 10 procent terug te dringen, aldus burgemeester en wethouders in hun voorstel aan de gemeenteraad.

Schouwen-Duiveland wil in 2040 ‘energieneutraal’ zijn. Daar wordt door de gemeente in stapjes naar toegewerkt. Dat betekent dat over drie jaar door iedereen samen 3 procent minder energie moet worden verbruikt, ten opzichte van het startpunt 2017. In 2023 moet ook nog eens 16 procent van de verbruikte energie van duurzame bronnen komen, zoals zonnewarmte en elektriciteit van windmolens.

In het collegeprogramma heeft de coalitie van LSD, CDA, GroenLinks en SGP afgesproken de komende periode specifiek ook met het bedrijfsleven op zoek te gaan naar de nodige maatregelen. In veel gevallen kan de eerste winst worden behaald door betere isolatie van bedrijfspanden. Voor het opwekken van duurzame energie ligt de nadruk op de plaatsing van zonnepanelen op grote daken.

Beperkt aantal bedrijven 

Een beperkt aantal bedrijven en vereniging loopt voorop in het nemen van duurzame maatregelen, aldus B en W in het raadsvoorstel. De grootste groep zou wel willen verduurzamen, maar weet niet goed waar en hoe ze moeten beginnen. Het college wil hen daarbij een handje helpen, door een bijdrage (75 procent) in advieskosten én een stimuleringslening van minimaal 25.000 tot maximaal 100.000 euro. Daarvoor doen B en W een beroep op het landelijke fonds Volkshuisvesting.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement