Volledig scherm
© Thinkstock

‘Geen verlies bezoekers Delta Park Neeltje Jans door windmolens’

DEN HAAG/VEERE  - Themapark Delta Park Neeltje Jans (DPNJ) heeft op geen enkele wijze hard gemaakt dat de bouw van windmolens nabij het park tot verlies van bezoekers leidt. Om die en andere redenen verwerpt de Raad het beroep van DPNJ tegen het plan om zes nieuwe windturbines te plaatsen en een vijftal oude te vervangen.

De directeur van DPNJ verzet zich fel tegen de komst van de windturbines, omdat die bezoekers van het themapark zouden afschrikken. Maar in een einduitspraak merkt ’s lands hoogste bestuursrechtscollege op dat de windmolens die al eerder nabij het Oosterscheldekering-park zijn gebouwd nooit tot een afname van het aantal bezoekers hebben geleid. En ook met de bouw van zes nieuwe windturbines is het niet waarschijnlijk dat dat alsnog zal gebeuren. Althans, DPNJ heeft daarvoor geen enkel overtuigend bewijs overlegd. 

Die ene decibel maakt niet veel uit

Verder oordeelt het bestuursrechtscollege dat de milieuoverlast binnen de perken blijft. De geluidsoverlast van de draaiende wieken neemt weliswaar toe, maar met slechts 1 decibel. En aangezien er al veel geluidsoverlast in het gebied is, maakt die ene decibel niet veel uit, zo meent de Raad. Ook lopen de bezoekers geen onaanvaardbaar veiligheidsrisico door bijvoorbeeld afbrekende en wegzwiepende wieken. 

Wat de landschappelijke inpassing van de nieuwe windturbines betreft, is er ook niet veel aan de hand. Er ligt een plan voor de landschappelijke inpassing die past bij de omgeving van de waterkering en de uitgestrekte wateren daar omheen. Kortom, DPNJ zal de komst van de windmolens moeten accepteren. In plaats van bestrijden kan het park ze beter opnemen in het bezoekersprogramma.