Volledig scherm
Popdominee Piet van Die houdt Johnny Cash-kerkdiensten. Van Die houdt van popmuziek en is groot fan van Johnny Cash. Zondag 23 september is hij te gast in Dreischor. © Marcel Hakvoort

Geen psalmen, maar muziek van Johnny Cash tijdens dienst in Dreischor

DREISCHOR - Piet van Die uit Papendrecht is dominee, liefhebber van popmuziek én een groot fan van Johnny Cash. Genoeg aanknopingspunten om een Johnny Cash-kerkdienst op poten te zetten. Zondag 23 september wordt die dienst gehouden in de Adriaanskerk in Dreischor.

Geen psalmen en gezangen tijdens deze kerkdienst, maar muziek van 'the man in black' - zoals Cash tijdens zijn leven werd genoemd. Muziek gespeeld door de band Cashflow3, die werd opgericht nadat dominee Van Die een paar jaar terug in zijn kerk een bijeenkomst over Johnny Cash had gehouden. 

De Amerikaanse countrygrootheid was bepaald geen heilige, maar tegelijkertijd wel een heel gelovig iemand. In zijn muziek zit veel religie. ,,Wat trouwens voor veel popmuziek geldt", verwijst Van Die onder meer naar kerkdiensten die collegapredikanten houden rondom Elvis Presley en U2. ,,Zij zijn daar al eerder mee begonnen."

Drank en drugs

Zelf heeft de Papendrechtse predikant een zwak voor Cash, wiens leven hij tijdens de dienst uit de doeken doet. Drank en drugs haalde het slechtste in hem boven, maar daar worstelde hij ook zijn leven lang mee. ,,Hij was net zo menselijk als ons allemaal. Met zijn schaduw- en zijn lichtzijde. En daartussen heeft hij altijd gezocht naar het mooie leven en het geloof."

De Johnny Cash-kerkdienst trekt doorgaans veel publiek, zowel gelovigen als niet-gelovigen. ,,Het is voor mij ook wel een platformpje om mensen van heel verschillende pluimage bij elkaar te brengen. Er zit een religieuze of spirituele boodschap in de dienst, maar het is heel laagdrempelig." 

Volledig scherm
De Adriaanskerk in Dreischor © Dirk-Jan Gjeltema

De dienst in de Adriaanskerk in Dreischor is gratis toegankelijk. Aanvang: 16.00 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement