Volledig scherm
© Wikimedia

Geen gesnotter bij het verhaal van de muskusrattenvanger

KERKWERVE - Hoe knuffelig ze er ook uitzien, gesnotter blijft uit als rattenvanger Kees Kristalijn van Waterschap Scheldestromen vertelt over zijn 'jacht' op de muskusrat in Schouwen-Duivelandse sloten.

Met Ratjetoe trapte het schap woensdag in Kerkwerve een reeks activiteiten in het kader van de 'Week van Ons Water' af. Natuurlijk was er even met elkaar gesproken over de geschiktheid van het onderwerp voor kinderen. "Maar als je als waterschap echt wilt laten zien wat je doet, moet je eerlijk zijn. En dat verhaal over die te grote populatie begrijpen kinderen heel goed."

Want hoe meer je er vangt, hoe minder je er uiteindelijk hoeft te doden. Toen Kristalijn veertien jaar geleden als muskusrattenbestrijder aan de slag ging, werden er in Zeeland in een jaar tijd 32.000 stuks gevangen. De veertien Zeeuwse rattenvangers verwachten dit jaar op zo'n 2.000 muskusratten uit te komen. Landelijk is het aantal vangsten van dik 300.000 naar een getal onder de 80.000 gezakt. Op Schouwen-Duiveland staat de teller van Kristalijn dit jaar tot nu toe op 32 stuks.

Volledig scherm
Rattenvanger Kees Kristalijn in actie, de kinderen kijken toe. © Esme Soesman
Volledig scherm
Gesnotter blijft uit als rattenvanger Kees Kristalijn van Waterschap Scheldestromen vertelt over zijn 'jacht' op de muskusrat in Schouwen-Duivelandse sloten. © Esme Soesman