Volledig scherm
Theo van Duin is woensdag 100 jaar geworden. © roy lazet

Geboren door bombardement op Zierikzee: Theo van Duin is nu 100 jaar

BOXTEL - Theo van Duin uit Boxtel vierde woensdag zijn 100ste verjaardag. Als onder meer militair, leraar radartechniek, reisleider, kapitein, docent klassieke muziek, wereldreiziger en Legobouwer was en is zijn leven avontuurlijk en rijkelijk gevuld.

Het leven van Van Duin begint op 3 mei 1917 in Zierikzee. Zelfs over zijn geboorte tijdens de Eerste Wereldoorlog kan hij een bijzonder verhaal vertellen. ,,Ik ben eigenlijk ter wereld gekomen ten gevolge van een bombardement door Engelse piloten. Zij hadden de opdracht Oostende te bombarderen, maar er stond nogal wat wind waardoor ze afdreven richting Zierikzee. Daar werden toen drie bommen op gedropt. Alle consternatie van die nacht bracht bij mijn moeder de weeën op gang. Ik werd drie dagen te vroeg geboren."

Van Duin woont volledig zelfstandig en doet alles zelf. Pas sinds een jaar maakt hij gebruik van een rollator en een scootmobiel. ,,Maar de benenwagen doet het ook nog goed." Recentelijk heeft hij iets nieuws ontdekt. Stralend opent hij de deur van zijn logeerkamer. Die ligt vol met technisch Lego. Met behulp van een vergrootglas werkt hij zich door de centimeters dikke bouwinstructie van een enorme graafmachine heen. 

Ook zijn agenda is goed gevuld. ,,Binnenkort ga ik naar de musical Soldaat van Oranje en met een vriendin heb ik een boottocht over de Rijn geboekt. Maar eerst is het feest."