Volledig scherm
Archief: Een van de afgebrande schuurtjes in Oosterland in 2013. © Roland de Jong

G. R. toch veroordeeld voor branden Oosterland

DEN BOSCH – De 42-jarige G. R. is dinsdag in hoger beroep toch veroordeeld voor het stichten van branden in Oosterland. De rechtbank in Middelburg vond eerder niet bewezen dat hij schuldig was aan de reeks branden in Oosterland in 2013.

Waar de rechtbank de man vrijsprak, legde het gerechtshof in Den Bosch gisteren 46 maanden cel op, waarvan 6 voorwaardelijk. Die straf geldt ook voor branden die hij later in Vlissingen aanstak. Daarvoor werd hij eerder wel veroordeeld door de rechtbank in Middelburg.

Onrust

De branden in rolcontainers en schuurtjes in Oosterland zorgden echter voor veel meer onrust dan de vier in Vlissingen. In totaal woedden er in Oosterland in die tijd tientallen branden. Voor zeven daarvan is het bewijs nu gevonden dat G. R. ze aanstak. Dat het gerechtshof wel tot een veroordeling komt en de rechtbank eerder niet, komt door de verklaringen van mededader G. L.

Straatje schoonvegen

Volgens de rechtbank in Middelburg heeft die vooral zijn eigen straatje willen schoonvegen. Het gerechtshof vindt echter toch genoeg overtuiging dat hij wel de waarheid sprak toen hij R. beschuldigde. Tegen R. was twee weken geleden negenenhalf jaar cel geëist. Het hof kwam nog niet tot de helft.

Van negen van de achttien feiten is R. namelijk vrijgesproken. R. heeft zelf altijd alle aantijgingen ontkend. Hij noemde twee weken geleden zijn mededader nog een ‘verschrikkelijke fantast’.