Volledig scherm
Bob Noomen in zijn fotowinkel. © PZC

Foto Bob overleeft als enige fotowinkel op Schouwen de digitalisering

ZIERIKZEE - Het digitale tijdperk krijgt Bob Noomen er niet onder. Tegen alle stromingen in houdt hij zijn fotowinkel in Zierikzee al vier decennia in de lucht en verkoopt hij nog steeds fotorolletjes.

Na de langspeelplaat van vinyl lijkt ook de analoge fotografie bezig aan een comeback, constateert de 65-jarige fotograaf. "Vooral onder de jeugd. Het is toch een heel andere techniek. Met een digitale compactcamera maak je gewoon een stuk of zes foto's achter elkaar en dan zit er allicht wel eentje tussen die de moeite waard is. De rest gooi je weg." 

Met een analoge spiegelreflexcamera draait het om de juiste instellingen, zegt hij. "Welk diafragma kies je, wat is de ideale sluitertijd, waar ligt je scherpte-diepte, hoe is het licht? Dan druk je af, voor die ene foto die goed moet zijn. Dát is fotografie! En dat spreekt kennelijk weer steeds meer aan. Retro is in. Studenten aan de foto-academie in Antwerpen moeten verplicht het eerste jaar ervaring opdoen met een analoge spiegelreflexcamera. Op verschillende opleidingen voor grafische vormgeving zie je dat ook steeds meer."

Foto Bob Noomen is de enige nog overgebleven fotozaak op Schouwen-Duiveland. Een belangrijk deel van die historie heeft hij gebundeld in zijn eigen Cameramuseum aan de Visstraat in Zierikzee. Sinds december 2015 wordt de uitgebreide collectie (meer dan 17.000 camera's, projectoren en aanverwante artikelen) erkend als nationaal erfgoed en is het opgenomen in het register van de Nationale Bibliotheek.

Op 31 maart viert Noomen zijn veertig-jarig jubileum met een receptie (16.00 uur) in zijn winkel aan de Korte Sint Janstraat.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement