Volledig scherm
© Dirk-Jan Gjelteman

FNV zit politiek Schouwen-Duiveland achter de broek

ZIERIKZEE - De lokale politiek op Schouwen-Duiveland houdt zich te weinig bezig met de belangen van de inwoners. Politici laten teveel hun oren hangen naar het partijstandpunt. En soms speelt zelfs ook een individueel belang van een raadslid een rol in de discussies van de gemeenteraad, ervaart FNV-bestuurder Delta-Noord Fred van Eijk uit Zierikzee.

De vakbondsorganisatie heeft een tien-puntenplan opgesteld waar het de komende weken regionaal de boer mee op gaat. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart, worden verspreid over het land zo'n zestig debatten georganiseerd met lokale partijen. Die karavaan doet op 2 februari Zierikzee aan.

Van Eijk mist een duidelijke sociale inborst in het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland. Met uitzondering van de SP, 'en de PvdA ook wel een beetje', is de raad hier teveel met zichzelf bezig, vindt de plaatsvervangend voorzitter van Lokaal FNV Delta-Noord. De andere partijen zijn naar zijn gevoel te weinig de werkelijke spreekbuis van de burger. ,,Die trekken meer naar de economische aspecten. Kijk maar naar hoe die hele discussie over Brouwerseiland is gelopen."

In het tien-punten plan doet de FNV de lokale politiek suggesties aan de hand hoe een menselijkere samenleving met eerlijke lonen tot stand kan worden gebracht. ,,Het debat is bedoeld om af te tasten hoe ver de partijen bereid zijn hier in mee te gaan", zegt Van Eijk. ,,Ik hoop natuurlijk dat ze allemaal minimaal één puntje overnemen in de verkiezingsprogramma's. ,,Dat is dan wel een beetje karig, maar het is ieder geval een beginnetje. En misschien staat er hier en daar al zoiets in. Ik ben druk bezig alle programma's boven water te krijgen om ze door te lezen, maar dat is nog een hele klus."

Waar wat de FNV betreft na de verkiezingen gelijk een streep door mag, zijn de banen waarin mensen met een uitkering aan het werk worden gezet. ,,Eigenlijk zouden ze volgens de cao moeten worden uitbetaald, maar dat gebeurt dus niet. Feitelijk heb je het dus over onderbetaling. Daar maakt de gemeente Schouwen-Duiveland zich via de Zuidhoek ook schuldig aan", aldus Van Eijk. Hoe het ook kan, bewijst Rotterdam. Daar verlangt de gemeente van een opdrachtnemer dat hij een bepaalde percentage werklozen opneemt in het project en hen zo een nieuwe kans geeft. ,,Willen ze dat niet, dan kunnen ze fluiten naar de opdracht." 

De FNV heeft alle politieke partijen op Schouwen-Duiveland een uitnodiging gestuurd. LSD, VVD, CDA, CU, D66, PvdA en SP hebben hun deelname aan het debat inmiddels toegezegd. De bijeenkomst 2 februari wordt gehouden in het scoutinggebouw aan de Van Veenlaan in Zierikzee en begint om 19.30 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement