Volledig scherm
Renesse Fjoertoer 2019: veel mensen waren aangekleed met lampjes © Marieke Mandemaker

Fjoertoer Renesse toe aan een groter jasje

RENESSE - Met een maximum van 3500 lopers was de zesde Fjoertoer snel uitverkocht. Het succes van de sfeervolle avondwandeling langs licht- en vuurobjecten is zo groot dat mensen teleurgesteld moeten worden. De organisatie ziet groeimogelijkheden. ,,Vijfduizend deelnemers kan in principe.”

De 6e Fjoertoer van Renesse heeft nog niet de beleving benaderd van Terschelling, maar is daar hard naar op weg. De Fjoertoer van Egmond heeft Renesse qua sfeer al achter zich gelaten. Gisteravond werd in en rondom Renesse gelopen via twee routes. De 16 en 9-km afstanden gaan niet om sportieve prestaties. Alles draait om de beleving onderweg. Dat lopen in de schemering door de mooiste natuur van Nederland met licht, beeld en geluid als verrassing onderweg willen steeds meer mensen. Maar een massa mensen erop uit sturen kent zijn grenzen.

Bruno van der Hoek van Fjoertoer Renesse weet dat. ,,Bij het vaststellen van routes kijken we goed naar de capaciteit van paden die gebruikt worden. Lopers lopen vaak in een lange sliert. Dat neemt niet weg dat het op een aantal locaties druk is. Een punt van aandacht qua veiligheid én qua beleving, want die moet maximaal zijn.”

,,Op de 9-km is er een bovengrens aan de capaciteit. Om de aantallen deelnemers van gisteren al per pendelbus naar de startlocatie(s) te krijgen is een hele logistiek uitdaging. Een mooie operatie, daar niet van”, vindt Van der Hoek. Groeien naar 5000 deelnemers zou in principe wel kunnen. ,,Omdat we in Renesse gelukkig elk jaar een nieuwe route kunnen ontwerpen, zouden we het ene jaar wel en het andere jaar niet naar 5000 deelnemers kunnen.”

Volledig scherm
Renesse Fjourtour 2019: veel mensen waren aangekleed met lampjes © Marieke Mandemaker
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement