Volledig scherm
CDA-wethouder financiën Daniël Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland © Gemeente Schouwen-Duiveland

Financieel gezond Schouwen heeft weinig speelruimte

ZIERIKZEE - ,,We kunnen een stootje hebben", blikt de kersverse wethouder financiën Daniël Joppe (CDA) tevreden vooruit op de erfenis die zijn voorganger (VVD) voor hem heeft achtergelaten. Ondanks het tekort van 417.000 euro dat in 2019 onder aan de streep staat.

Een incidenteel smetje, voor een belangrijk deel veroorzaakt door tegenvallende rijksbijdragen, dat de komende maanden ongetwijfeld wordt weggepoetst, weet de wethouder zeker. Maar de verwachtte meeropbrengst van ruim één miljoen euro uit de verhoogde toeristenbelasting, is ondertussen keihard nodig.

In 2017 hield Schouwen-Duiveland nog 1,8 miljoen euro over op de begroting. Die meevaller dankt de gemeente grotendeels aan een btw-voordeel op de riolerings- en reinigingskosten en aan hogere belastinginkomsten. Daarnaast nam ook het zogenaamde weerstandsvermogen, om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen, met 'enkele miljoenen' toe. Het tekort in 2019 wordt onder meer veroorzaakt door stijgende kosten voor jeugdbeleid en uitbreiding van het de ambtelijke en bestuurlijke (één extra wethouder) formatie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement