Volledig scherm
Laag voor laag bouwt Sil van Mil de doeken op in haar atelier. In fiZi werden de afgelopen twee weken ondertussen foyer en entree aangepakt © Marieke Mandemaker

Filmsterren van top tot teen aan wand fiZi

ZIERIKZEE - De akoestiek is beter, het sfeertje warmer én er hangen schilderijen van Clark Gable en Sophia Loren aan de muur. Na een grote opknapbeurt van foyer en entree opent het Zierikzeese filmtheater fiZi donderdag weer de deuren. 

Sil van Mil is nog snoeihard aan het werk om de twee filmsterren op doeken van 1 bij 2 meter vast te leggen. Bijna net zo groot als Marten en Oopjen, de beroemde portretten die Rembrandt ooit maakte van twee pasgehuwden. Op dit moment in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien. ,,Hij is de beste'', verzucht Van Mil in haar atelier in Ellemeet. Daar tuurt ze tussen het schilderen door in boeken met werken van oude meesters, ter inspiratie. ,,Ik wilde geen gelikte schilderijen maken. Dan is het net of het foto's zijn.'' 

Verschillende pasta's

Dus werkt Van Mil voor de fiZi-doeken met verschillende pasta's die ze her en der met marmerpoeder aandikt. Met de achterkant van haar penseel brengt ze structuur aan in de lagen verf. En diepte en licht. Donkere kleuren bouwt ze op met tinten als groen en oranje.  De Ellemeetse mengt de pasteuze (dikke) stijl van Caravaggio met de kleurkennis die ze opdeed toen ze in de leer was bij Ellis Tertoolen. Alsof de acteurs zo van het doek kunnen springen. ,,Zo wordt het wat speelser en krijg je diepte'', licht Van Mil haar insteek toe.

De doeken krijgen een plaats in de nieuwe foyer, die naar de wens van het publiek is veranderd. Met onder meer ander meubilair en een warmer sfeertje. Vanaf donderdag kunnen mensen weer lekker een filmpje pakken. De zomerprogrammering begint met de film Redbad van Roel Reiné. Aanvang: 20.00 uur.    

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement