Volledig scherm
V.l.n.r. Yassine El Kadouri, Corné Lock, Felix Schelling, Christian van Dam en Luuk Vossebeld © Marieke Mandemaker

Festivalbak laat een jubelende Borsato horen bij inworp van afval

ZIERIKZEE - Het zouden wel eens de afvalbakken van de toekomst kunnen worden: de zingende El Bacco en de flitsende Solar Trash. Directeur Wim de Jonge van Hanse Staalbouw neemt beide winnende ontwerpen van tweedejaars studenten van de HZ Vlissingen in productie, kondigde hij vrijdagmiddag direct aan na de uitverkiezing. Een vak- en een publieksjury kregen in het gemeentehuis in Zierikzee twaalf ontwerpen voorgeschoteld, waaruit ze moesten kiezen.

De beste zes gingen door naar een tweede ronde. Daaronder was ook de publieksfavoriet: de Competrashion. Deze Pacman spelletjesmachine (één minuut speeltijd bij het inwerpen van afval) moest het uiteindelijk afleggen tegen de futuristische Solar Trash en de El Bacco. Het laatstgenoemde ontwerp is bedoeld voor festivals. Bij het inwerpen van afval klinkt een stem, leggen de bedenkers uit. "Bijvoorbeeld Marco Borsato die zingt: Het afval is Binnen!" De nodige elektriciteit voor speakers komt van zonnepanelen.

De Solar Trash komt op het schoolplein van de Pontes Pieter Zeeman te staan. Het sterke punt aan deze afvalbak zijn de wisselbare panelen, vindt docente en jurylid Hanneke Zuidgeest. Leerlingen kunnen in het kader van de lessen kunstzinnige vorming de panelen naar eigen inzicht opleuken.

Het streven is de eerste prototypes nog dit jaar te presenteren.