Volledig scherm
© Dirk Jan Gjeltema

‘Feministische strijd nog niet gestreden’

ZIERIKZEE - In de week dat de Nederlandse vrouwen op het WK Voetbal de volgende ronde halen en de TU Eindhoven enkel vrouwen wil aannemen, organiseerde de Zeeuwse Wereldvrouwen een picknick. De maandelijkse activiteiten nemen af, vanwege werkende vrouwen. ,,Toch blijft opkomen voor vrouwenrechten nodig.”

Tijdens de picknick op het scoutingterrein zijn de fotograaf en verslaggever de enige mannen. In de uitnodiging stond nadrukkelijk dat alleen vrouwen (met hun kinderen) welkom zijn. De vraag is gerechtvaardigd: is feminisme anno 2019 nog nodig? Vrouwen draaien al járen mee in het bedrijfsleven en politiek, ook in bestuurlijke opzicht.

Jessica Stein (72), één van de oprichtsters van Zeeuwse Wereldvrouwen twintig jaar geleden, trekt een moeilijk gezicht. ,,Dat het doel bereikt is, vind ik kort door de bocht. We hebben grote stappen gezet in Nederland. Vrouwen kunnen in alle veiligheid hun verhaal doen. Door ons zijn er bij buitenlandse vrouwen vriendschappen ontstaan. Onderling passen ze op elkaars kinderen als ze zelf moeten werken of sporten. Het lijkt dat vrouwen volledig geëmancipeerd zijn. Achter de voordeuren, bijvoorbeeld in Amsterdam, is er nog steeds geweld tegen vrouwen.”

Sinds vorig jaar organiseert Wereldvrouwen geen vaste maandelijkse bijeenkomsten meer. De opkomst was mager, omdat vrouwen werkten. Gekozen werd om jaarlijks circa 5 activiteiten te houden. De picknick blijft. ,,Er is een kentering gaande”, ziet Conny van der Sluis. Ze noemt het WK Vrouwenvoetbal en de TU Eindhoven als voorbeelden. ,,Wij hebben een grote bewustwording van vrouwenrechten bewerkstelligd met Zeeuwse Wereldvrouwen.”

,,Maar de strijd is zeker nog niet gestreden. Ik ben een wereldburger en zie dat er altijd een plek moet blijven om serieus naar elkaar te luisteren. Een diverser gezelschap als op deze picknick zie je trouwens nergens op Schouwen-Duiveland”, aldus Stein uit Noordgouwe.   

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement