Volledig scherm
Familie Van Noort vertrekt © Dirk Jan Gjeltema

Familie Van den Noort vertrekt: 'Het is goed om te gaan'

ZIERIKZEE. Met een lach en een traan nam de familie Van den Noort uit Zierikzee vrijdagmiddag afscheid van hun vrienden en familie. 

Gerrit (31), Irma (32) en hun kinderen Yeva (5), Espe (4) en Rane (3) laten hun leven in Nederland achter zich en gaan wonen en werken op ziekenhuisschip Africa Mercy. Als het aan de ouders ligt voor een periode van zes tot acht jaar. 

Gisteren hebben ze hun oude huis helemaal leeggehaald. ,,Veel spullen hebben we verkocht en we hebben nog wat kleding en meubels opgeslagen bij onze ouders en vrienden", vertelt Gerrit. ,,Het is raar dat ons huis in een keer leeg is." 

Het gezin slaapt nog een weekend in het huis van vrienden en stapt dinsdag op het vliegtuig voor een training van een maand in Texas, Amerika. Daarna vliegen ze naar Gran Canaria van waaruit ze met de boot naar Kameroen varen. Daar zullen ze het eerste jaar aangemeerd liggen om de lokale, kansarme bevolking gratis medische zorg te geven en op te leiden. 

Gerrit staat te trappelen om te vertrekken. ,,Het voelt heel fijn dat het nu zo dichtbij is. We zijn het afgelopen jaar echt geleefd door al het geregel. Daar hebben we wel een beetje genoeg van. We hebben de afgelopen periode de tijd genomen om intensief afscheid te nemen van iedereen. Dan is het ook gewoon goed om nu echt te gaan." 

De kinderen hadden er in eerste instantie nog wat moeite mee, maar ook dat gaat beter. ,,De school heeft er de afgelopen maanden op ingespeeld door het thema Afrika en onze kinderen daarin centraal te stellen. Dat heeft goed gewerkt. Het is een mooi proces om te zien."

De avonturen van de familie zijn te volgen via vijfaanboord.nl

Lees ook: Familie van den Noort gooit het roer om en vertrekt naar Afrika