Volledig scherm
Espe, Irma, Gerrit, Rane en Yeva van den Noort (van links naar rechts). © Dirk Jan Gjeltema

Familie Van den Noort gooit het roer om en vertrekt naar Afrika

ZIERIKZEE - De familie Van den Noort uit Zierikzee laat alles in Nederland achter om zich in te zetten voor de kansarme mensen. Ze gaan wonen en werken op het ziekenhuisschip Africa Mercy.

Quote

Op deze manier kunnen we iets doen aan het onrecht in de wereld

Irma van den Noort (32), moeder

Elke dag werken om de hypotheek van je huis te kunnen betalen, is dat wat we met ons leven willen? Die vraag stelden Gerrit (31) en Irma (32) van den Noort uit Zierikzee zichzelf een aantal jaar geleden. 'Nee', was het antwoord.

Volledig scherm
De Africa Mercy in Rotterdam. © ANP/Pieter Franken

,,We hadden het gevoel dat we in een soort ritme werden gedwongen en daar wilden we heel graag uit", vertelt Irma. Met het avontuur dat hen te wachten staat, gaat dat zonder twijfel lukken. Samen met hun kinderen Yeva (5), Rane (3) en Espe (1) gaan ze namelijk wonen en werken op de Africa Mercy, een ziekenhuisschip dat langs de kust van Afrika vaart om kansarme mensen gratis medische zorg te geven en op te leiden. Gerrit gaat daar fulltime aan de slag als Engineering Stores Manager (beheer van alle materialen), Yeva en Rane gaan er naar de internationale school aan boord en Irma zorgt voorlopig nog even voor de jongste.

De familie Van den Noort laat alles achter wat ze nu hebben. Hun huis, hun auto en Gerrit's huidige baan als militair. Half juli stappen ze op het vliegtuig naar Gran Canaria van waaruit ze naar Kameroen varen. Daar meren ze voor tien maanden aan. Ze leven op de boot samen met nog 400 andere vrijwilligers en krijgen als gezin hun eigen 'hutje'.

,,Mercy Ships is precies wat we zochten", zegt Irma. ,,Op deze manier kunnen we het christelijk geloof tot uiting brengen, kunnen we iets doen aan het onrecht in de wereld, gaan we zelf een nieuw avontuur aan én zijn we veel samen met het gezin. Dat is voor het eerst, want Gerrit is nu doordeweeks op de kazerne en soms zelfs maandenlang weg, op training of missie."

Quote

Ik vind het niet leuk dat ik naar een nieuwe school moet waar ik Engels moet praten

Yeva (5), zoon

De kleintjes zijn wat minder enthousiast over het vertrek. ,,Ik vind het niet leuk", zegt Yeva met grote puppy-ogen. ,,Eigenlijk vind ik niks eraan leuk. Maar vooral dat ik naar een nieuwe school moet waar ik Engels moet praten... Ik wil hier gewoon niet weg."

Gerrit en Irma gaan daar rationeel mee om. ,,Dat de kinderen het moeilijk vinden en verdriet zullen hebben bij het afscheid is helemaal niet gek. Waarschijnlijk is dat maar maar tijdelijk", reageert de vader des huizes. ,,Wat mij betreft is het elementair dat ze een liefdevolle basis hebben bij de ouders, waar op de wereld maakt dan niet uit."

Om de kinderen een idee te geven bij hun nieuwe leven op het schip, laat Irma ze filmpjes op YouTube zien. En ze hebben de Zappserie 'Fride op 't Schip' gekeken, wat gaat over een meisje dat daar woont. ,,Ik vertel ze ook over de kinderen in Afrika die hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat hun botten na een breuk scheef zijn aangegroeid, waardoor ze niet meer kunnen lopen en niet meer meetellen in de lokale samenleving. Zulke patiënten worden op de Africa Mercy geholpen door een operatie en fysiotherapie. 'Het is toch mooi dat wij daar iets aan kunnen doen?' zeg ik dan tegen ze. 'Dan kan het kindje weer naar school'."

De functie van Gerrit is in principe voor twee jaar, maar het echtpaar hoopt er nog heel wat jaartjes aan vast te plakken. Het werk is op vrijwillige basis. Sterker nog, het gezin moet duizend euro per maand neertellen voor onderdak en onderwijs. Om dat te kunnen betalen zijn ze nu bezig met het opzetten van allerlei acties. Ook hopen ze 150 vaste donateurs te vinden die maandelijks 8 euro willen overmaken.

Hun avonturen zijn te volgen via vijfaanboord.nl. Op die website is het ook mogelijk om een donatie te doen.