Volledig scherm
De eerste waterscooter van de Strandreddingsbrigade Westenschouwen. © Strandreddingsbrigade Westenschouwen

Extra waterscooter voor strandreddingsbrigade Westenschouwen

WESTENSCHOUWEN - De Strandreddingsbrigade Westenschouwen houdt 's zomers de kustlijn van de kering tot de Brouwersdam in de smiezen. Om dat beter te kunnen doen, verruilt ze een reddingsboot voor een waterscooter.

De brigade had sinds vorig jaar al zo'n scooter in gebruik. Daar komt er nu dus één van bij, die gestationeerd wordt bij het reddingsstation Westenschouwen. ,,De snelheid van zo’n scooter ligt hoger dan die van een boot", verklaart Eddy van Well van de Strandreddingsbrigade die keuze. ,,En juist aan de zuidkant van de kust is de golfslag vrij kort. We hebben er behoefte aan wendbaar materiaal. Daarom lag er ook altijd al een kleinere boot, en krijgt die post nu de beschikking over een waterscooter."

Duwtje

Vanaf het Koningsdagweekend worden de drie reddingsposten (in Westenschouwen, Renesse en Scharendijke) seizoensklaar gemaakt. Maar de kustlijn wordt nu al wel in de gaten gehouden met een jeep, zegt Van Well. De scooters komen straks op trailers in de branding te staan. ,,Zodat ze maar een duwtje nodig hebben om weg te kunnen varen."

Verschrikkelijk

De leden van de reddingsbrigade mogen overigens niet zomaar op die scooter varen. Ze hebben een intensieve opleiding nodig. ,,Diegenen die op de scooter mogen varen, zijn eerst opgeleid om te varen op een boot", zegt Van Well. ,,Wij vinden namelijk dat je gevoel moet krijgen voor de golven en de zee. Dat gaat beter op een boot. En de snelheid speelt een rol. Met 20 kilometer per uur corrigeer je makkelijker dan op een waterscooter die met 80 kilometer per uur verschrikkelijk hard gaat.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement