Het centrum van Burgh-Haamstede.
Volledig scherm
Het centrum van Burgh-Haamstede. © Google Maps

Extra subsidie voor plannen Burgh-Haamstede en Brouwershaven

BURGH-HAAMSTEDE - Het gemeentebestuur heeft dinsdag 75.000 euro extra uitgetrokken voor het opstellen van een dorpsvisie voor Burgh-Haamstede. Coalitiepartij LSD vraagt donderdag om 35.000 euro extra voor Brouwershaven. 

De dorpsvisie Burgh-Haamstede, die kwaliteit en vitaliteit van het duindorp moet verbeteren, gaat in totaal 125.000 euro kosten. Er was 50.000 begroot. De gemeente wil de extra kosten op zich nemen omdat er aan deze dorpsvisie meer werk zit dan aan de plannen voor de andere woonkernen. De visie moet behalve Burgh en Haamstede ook Westenschouwen, Burghsluis en Nieuw-Haamstede omvatten.  Qua inwonertal is Burgh-Haamstede na Zierikzee de grootste kern. En verder vereist, net als in Renesse, het duingebied veel aandacht. De beide adviesbureau's hebben daardoor meer tijd nodig gehad. De gezamenlijke rekening bedraagt een ton. 

Zaaltjes gehuurd

De dorpsraad heeft ook heel veel moeite gedaan de inwoners bij de visie te betrekken. Zo zijn in alle kernen bijeenkomsten gehouden. Er is drukwerk gemaakt, er is een digitaal platform ingericht en zijn zaaltjes gehuurd. Dat heeft alles bij elkaar 25.000 euro gekost. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad binnenkort voor de benodigde extra 75.000 euro uit de algemene reserve te halen.

Al eerder, namelijk in de commissievergadering van donderdag, komt coalitiepartij LSD met haar initiatiefvoorstel om ook extra geld beschikbaar te stellen voor de stadsvisie van Brouwershaven. Dit plan is klaar en de stadsraad wil er zo spoedig mogelijk mee aan de gang. 

Markt

Het eerste project is de herinrichting van de Markt.  Die moet aantrekkelijker worden voor voetgangers en maritiem worden aangekleed.  Maar daar is wel onderzoek voor nodig. Daaruit moet duidelijk worden hoe het huidig gebruik van de Markt zich verhoudt tot parkeren en verkeersbewegingen. De stadsraad vraagt daarna om uitwerking van een aantal varianten voor herinrichting. Op het prijskaartje van dit onderzoek prijkt een bedrag van 30.000 euro.  Volgend jaar moet er een concreet voorstel op tafel liggen.   

Het komend toeristenseizoen moet de huidige Markt er ook gelikt uitzien. LSD wil de stadsraad 5000 euro geven voor de aanschaf van een aantal plantenbakken en plantenhangers.  Burgemeester en wethouders hebben vorig jaar al 75.000 euro beschikbaar gesteld voor de stadsvisie. Mocht dit niet genoeg blijken, dan is LSD bereid het budget te verhogen. Donderdag wordt duidelijk wat de andere fracties in de gemeenteraad hiervan vinden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement