Volledig scherm
Annemarie Heiligers in het Blikmuseum in Renesse. © Dirk Jan Gjeltema

Exotische paaseieren in Blikmuseum Renesse

RENESSE -  Pasen komt er aan en dat is in het Blikmuseum van Annemarie Heiligers in Renesse te merken. Drie keer per jaar richt ze een andere thema-expositie in, te midden van haar wondere wereld aan blikken. 

Ze heeft eieren met Jip en Janneke erop. Met Vincent van Gogh, strass-steentjes en andere tierlantijntjes. 

Er moeten meters aan volgepropte dozen in haar aan het museumpje vastgeplakte woning staan. Rasverzamelaar Heiligers hoort een leuke kreet of ziet een mooi object en de stoppen slaan door. Ze associeert, knutselt en ruimt plek vrij tussen haar immense verzameling blikken. Aanstichter dit keer was haar zoon die aan kwam zetten met twee maskers. Aha, bedacht Heiligers meteen: daar hoort een exotische paaseierententoonstelling bij.

Malse verhalen

Niet dat je aan het blikvoer alleen niet voldoende hebt. Zet één stap over de drempel van het Blikmuseum en je wordt overspoeld met malse verhalen. Haar oudste blik is een met de hand beschilderd tabaksblik uit 1840. Wie zich mee laat voeren door Heiligers hink-stap-springt door tijd en ruimte. Via het eerste Zeeuwse babbelaarsblik naar koek-, koffie- en andere trommels die belangrijke momenten in de geschiedenis markeren. De opening van de Maastunnel – de oudste afgezonken tunnel in Nederland – in 1942 en diverse majesteitelijke hoogtepunten: het is allemaal op blik vastgelegd. 

Blikmuseum de Blikvanger in Renesse is dinsdag open van 10 tot 12 uur, woensdag van 14 tot 17 uur en elke derde zondag van de maand.