Volledig scherm
Burlend edelhert. © Thinkstock

Excursie naar burlende herten in Burgh-Haamstede populair

BURGH-HAAMSTEDE - Natuurmonumenten houdt zondag voor het eerst een speurtocht naar bronstige damherten in het Slotbos bij Burgh-Haamstede.

Als een bassige, diepe, langgerekte 'oh'. Zo valt burlen, de lokroep van mannetjesherten, volgens Natuurmonumenten het beste te omschrijven. Volgens boswachter Ted Sluijter zijn de 'burltochten', waarbij mensen actief op zoek gaan naar herten die hun paringsritueel uitvoeren, altijd ontzettend populair. "Vooral op de Veluwe. Daar is de toeloop zelfs zo groot dat het echt leidt tot verstoring."

Communicatie

Dat de excursie op Schouwen-Duiveland volledig is volgeboekt, verbaast boswachter Ted Sluijter dan ook niets. Hij vermoedt dat de populariteit van de wandelingen komt door de toenemende communicatie van natuurbeheerders over wat er zoal in de natuur gebeurt. "Het is tenslotte ook een van onze taken om mensen te laten genieten van de natuur."

Weerbarstig

Dat er nu een tocht op Schouwen-Duiveland plaatsvindt, heeft te maken met het gegroeide aantal damherten op het eiland. "De kans dat je ze zondag hoort, is daardoor toegenomen. Maar ik kan natuurlijk niets garanderen, de natuur kan nog wel eens weerbarstig zijn", zegt boswachter Sluijter.

Wat hem betreft is de excursie voor herhaling vatbaar, ook al moet de tocht nog plaatsvinden. "Burlende herten zijn gewoon een heel apart fenomeen."