Volledig scherm
Jos van den Berg uit Bruinisse (links) en Han Boogert uit Looperskapelle zijn via de Zuidhoek bij Excentr aan het werk. © Esme Soesman

Excentr onder dak bij de Zuidhoek

ZIERIKZEE - De Zuidhoek in Zierikzee heeft sinds kort het jonge Zeeuwse bedrijf Excentr onder dak. Dit snel groeiende Goese bedrijf in vloerreinigingsmachines huurt vierkante meters bij de Zuidhoek en zet via deze organisatie ook mensen in. Het is een nieuw concept, dat directeur Jos Rijk  van de Zuidhoek verder wil uitrollen.

De opzet sluit naadloos aan bij het streven van het Rijk en gemeente om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk bij 'gewone' werkgevers aan de slag te laten gaan. Dat kan door mensen elders op de werkvloer neer te zetten, maar het kan ook binnenshuis bij de Zuidhoek. ,,Een heel mooi voorbeeld van samenwerking'', zegt Rijk. ,,Een win-winsituatie, die goed laat zien wat er mogelijk is'', vat wethouder Cees van den Bos de opzet samen.

Deze constructie biedt voordelen aan alle partijen. Excentr, die dit jaar op een omzet van 2 miljoen euro afstevent, kan heel flexibel opereren en daarbij gebruik maken van de mensen die de Zuidhoek (en de gemeente Schouwen-Duiveland) aan het werk probeert te krijgen. Op dit moment wordt door Excentr een werknemer vanuit de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gedetacheerd en is een andere werknemer al vanuit de bijstand aan de slag. ,,Veel bedrijven hebben een schreeuwend tekort aan personeel. Door deze constructie kun je een groep aanboren die nog niet werkt. Met begeleiding van ons, waardoor je ook kwaliteit kunt bieden'', aldus Rijk.

Maatschappelijk verantwoord

Inmiddels zijn er zes reinigingsmachines van Excentr op de markt. Ergonomisch vormgegeven en milieuvriendelijk: ze werken zonder reinigingsmiddelen en alle materialen zijn herbruikbaar. Door personeel via de Zuidhoek in te vliegen, is op meerdere fronten sprake van maatschappelijk verantwoord ondernemen.        

Volledig scherm
Van links naar rechts: Kim de Vos (communicatiemedewerker gemeente Schouwen-Duiveland), Jos Rijk (directeur Zuidhoek), Cees van den Bos (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland) en Rinaldo Meeuwse (directeur Excentr). © Esme Soesman
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement