Volledig scherm
Een tafereel uit Zierikzee 800 © Marieke Mandemaker

Evenement Zierikzee 800 maakt plaats voor ‘75 jaar Bevrijding’

ZIERIKZEE - Geen Middeleeuwse taferelen dit voorjaar in Zierikzee. Het evenement Zierikzee 800, inmiddels omgedoopt tot Historisch Zierikzee, maakt plaats voor activiteiten in het kader van ‘75 jaar Bevrijding'. 

Het hoogtepunt van de festiviteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, ligt op 5 mei. Maar in verband met het jubileumjaar staan er dit keer ook op 9 mei in Zierikzee diverse activiteiten op stapel. Om elkaar niet in de weg te zitten. heeft de Stichting Evenementen Zierikzee besloten de wederopbouw van de Middeleeuwse stad een jaar op te schorten. ,,We willen niet dat beide evenementen elkaar in de weg gaan zitten", zegt organisator Guusje Poot.

Huwelijk Graaf Willem

Uitwijkmogelijkheden zijn er niet. De evenementenkalender zit nagenoeg vol. Door verder op te schuiven zou Historisch Zierikzee weer bij een andere festiviteit in het vaarwater komen. Beter is het om dan een jaartje pas op de plaats te maken en in 2021 verder gaan bij waar het verhaal is gebleven, aldus Poot. ,,Volgend jaar zullen we het huwelijk van Graaf Willem uitgebreid vieren.”

Zierikzee 800 begon in 2016 als opmaat voor de viering van 800 jaar stadsrechten. Het evenement werd jaarlijks uitgebreid en kende het afgelopen jaar zijn hoogtepunt. De bedoeling was daarna op iets bescheidener schaal door te gaan en de Middeleeuwse taferelen te concentreren op het Havenplein. Tot dusver werden ook het Kraanplein, de Noord- en Zuidhavenpoort en de Dikke Toren bij het evenement betrokken. De mogelijkheid voor anderen om op die locaties aan te haken bij de activiteiten blijft wél bestaan, benadrukt Poot. Het evenement trok vorig jaar duizenden bezoekers.

Volledig scherm
Organisator Guusje Poot van Historisch Zierikzee. © DirkJan Gjeltema