Volledig scherm
Eten in ontmoetingscentrum Ichtus. © Esme Soesman

Eten met vluchtelingen: van rode bietenstamp tot injera

BRUINISSE - Metta van den Berge uit Bruinisse was helemaal niet zo van de vluchtelingen. Tot ze de Eritrese Huria tegen het lijf liep in haar eigen straat. Allebei schoven ze woensdagavond aan tafel aan bij een etentje dat de Hulpgroep Bru op poten zette voor vluchtelingen en hun begeleiders.

De rode bietenstamp stond in ontmoetingscentrum Ichtus zij-aan-zij aan met de injera; een pannenkoekachtig brood dat in Eritrea veel gegeten wordt.

Het is een manier om nader kennis te maken en ervaringen te delen, licht To Hanzen van de Hulpgroep Bru toe. Deze groep is opgericht om een helpende hand te bieden aan iedereen op het dorp: jong en oud. En dus ook aan de Eritrese (en wat Syrische) vluchtelingen die in Bruinisse belanden.

Zodra VluchtelingenWerk een naam doorgeeft zoekt de Hulpgroep iemand in de buurt om aan te koppelen, zodat de nieuwkomer een vaste basis kan worden geboden. Dat laatste ging bij Metta en Huria haast vanzelf. Samen met vriendin -en buurtgenote- Ada de Rijke bekommerde de Bruse zich vanaf dag één om haar nieuwe dorpsgenote, die geen weet had van stofzuigers, winkelprijzen, wasmachines en kliko's . Ada: "Ze is in ons leven gekomen en nu willen we haar niet meer kwijt."

Volledig scherm
Eten in ontmoetingscentrum Ichtus. © Esme Soesman