De wortels van de aangetaste essen sterven af. Daardoor kunnen de bomen, zoals hier in Zeewolde, omvallen.
Volledig scherm
De wortels van de aangetaste essen sterven af. Daardoor kunnen de bomen, zoals hier in Zeewolde, omvallen. © Ruben Schipper

Essentaksterfte slaat toe in parkje bij Zierikzees zorgcentrum Borrendamme

ZIERIKZEE - De essen in het parkje tussen zorgcentrum Borrendamme en het parkeerterrein aan de Scheldestraat in Zierikzee, hebben het niet gered. Een aantal bomen is al dood en voor de rest is de hoop ook op gegeven. De essen worden donderdag gerooid.

De bomen zijn aangetast door een schimmel die de zogeheten essentaksterfte veroorzaakt. De afbrekende takken vormen een gevaar voor de omgeving, wat voor de gemeente een extra reden is om gelijk alle exemplaren in het wandelgebied weg te halen.

Het parkje en parkeerterrein werden vier jaar geleden ingericht. De essen stonden al in het ‘bosplantsoen’ dat daar voorheen lag, aldus een woordvoerder van de gemeente. Tijdens de landelijke boomfeestdag op 16 maart worden nieuwe bomen en heesters aangeplant. Geen essen meer, maar een mix van verschillende soorten. Daardoor ontstaat meer variatie in bladkleur en bloei.

De essentaksterfte grijpt sinds een jaar of veertien om zich heen. De agressieve ziekte trekt naast Nederland inmiddels zijn sporen in elf andere Europese landen. Daardoor dreigt een waardevolle inheemse soort uit het landschap te verdwijnen.