Volledig scherm
Marijke Folkertsma en Louis Kleingeld © Marcel Modde

Er zit muziek in De Twaalf Apostelen

ZIERIKZEE - De platenzaak van Louis Kleingeld in Zierikzee is wat een snoepwinkel doet met likkenbaardende kinderen. Bakken vol moois en oorstrelend van kwaliteit. 

Echte kenners horen het verschil tussen muziek gebrand op een schijfje of geperst in vinyl, bezweert hij de gepassioneerde glazenwasser. ,,Het klinkt warmer, dieper." En natuurlijk staat er met zo'n vaak prachtig geïllustreerde platenhoes ook wat bijzonders in de kast.

Over dik een half jaar verkondigt Kleingeld zijn evangelie uit De Twaalf Apostelen. De huidige winkel aan de Postraat is te klein geworden voor de omvangrijke collectie. 

Het monumentale pand (1825) met de bijbelse naam aan het Havenplein biedt gelegenheid voor een overzichtelijke presentatie én meer, vertelt partner Marijke Folkertsma. 

,,We noemen het een platenlounge. Je kunt straks niet alleen op je gemak een single of elpee luisteren en uitzoeken, maar ook mooie foto's en schilderijen. Mijn eigen werk en dat van vrienden. Ondertussen serveren we een kopje koffie met appelgebak."

De voormalige juwelierswinkel waar Kleingeld en Folkertsma rond de jaarwisseling hun intrek hopen te nemen, ademt op zich al een bijzondere sfeer. Het voorportaal bestaat uit chique vitrines; olijfgroen met goudverf versiering en twee piepkleine wapenschilden onder de lijsten van het plafond. Die monumentale uitstraling moet behouden blijven, heeft de gemeente benadrukt.

Lees het hele verhaal dinsdag in de PZC