Volledig scherm
Herma Kloet-Tuk © Marcel Modde

'Er overlijden nu mensen onderweg naar Goes'

ZIERIKZEE - Ambulanceverpleegkundige Helma Kloet-Tuk gooit zonder aarzeling de knuppel in het hoenderhok. De doorgevoerde centralisatie van de spoedeisende hulp in Goes legt volgens haar levens in de waagschaal.

,,Ik durf te stellen dat er nu onderweg in de ambulance mensen overlijden die wellicht meer kans zouden hebben als we in Zierikzee nog een volwaardig ziekenhuis hadden gehad. Vóór de fusie met Goes was iemand met een gebarsten buikslagader binnen een uur geopereerd. Nu duurt het eerst al een half uur tot soms drie kwartier voordat we in een ziekenhuis zijn en de patiënt op de operatietafel ligt om die bloeding te stoppen." De levensreddende apparatuur in de hedendaagse ambulance schiet in dergelijke gevallen tekort, zegt Kloet.

Na 35 jaar op de ambulance te hebben gewerkt, gaat ze in april met functioneel leeftijdsontslag. De 57-jarige Kloet is daarmee één van de laatsten van haar beroepsgroep die nog van deze mogelijkheid gebruik kan maken. Haar jongere collega's moeten nog minimaal tien jaar langer doorwerken en dat hakt er met de onregelmatige diensten en emotionele ervaringen stevig in.

Lees het hele interview met de Schouwse ambulanceverpleegkundige dinsdag in de PZC.