Volledig scherm
foto ter illustratie. © Thinkstock

Er op of eronder voor BIZ Renesse

RENESSE - De kleinere hotels en pensions in Renesse worden benadeeld bij de invoering van een zogeheten bedrijfsinvesteringszone (BIZ), vindt Jim Sleicher van 't Diepe. De pensionhouder maakt bezwaar tegen de bijna duizend euro die hij straks jaarlijks verplicht moet bijdragen aan de BIZ.  Dat staat niet alleen scheef in verhouding  tot de grote bedrijven in de badplaats, aldus Sleicher, het zet hem ook nog eens verder achterop ten opzichte van 'illegale kamerverhuurders, zoals via Airbnb' .

,,Veel verhuurders in Renesse betalen niet voor bedrijfsverzekeringen, brandmeldinstallaties of legionella-rapporten. Hun lasten zijn veel lager. Door de alsmaar oplopende kosten verslechtert de positie van legale bedrijven", stelt Sleicher. Hij heeft zich van meet af aan fel verzet tegen de verplichte deelname aan de BIZ.  De bijdrage wordt bepaald op basis van de belastingwaarde (woz) van het bedrijfspand. Terwijl het volgens Sleicher veel eerlijker zou zijn als je de jaaromzet van een bedrijf als maatstaf neemt. Nu komt het er voor hem op neer dat hij omgerekend twintig keer zwaarder belast wordt in verhouding  tot de grote recreatiebedrijven, redeneert de pensionhouder.

Voorzitter Anton Krijnse Locker van de ondernemersvereniging in Renesse kent de grieven van Sleicher, maar benadrukt dat het democratische proces in de procedure leidend is.  Stemt een meerderheid van de ondernemers in met een investeringszone Groot-Renesse, dan rest voor de tegenstanders niets anders dan daarin mee te draaien. De schriftelijke stemronde is inmiddels opengesteld en loopt tot 27 november. Krijnse Locker: ,,Als een meerderheid vindt dat het zo niet moet, dan doen we het niet. Maar zeggen de meeste ja tegen deze BIZ, dan houdt dat dus in dat het draagvlak groot genoeg is. In dat geval wordt de uitslag in december voor bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad en is de BIZ in januari een feit."  Een eerdere poging om in Renesse een investeringszone in te stellen sneuvelde in 2012.

Krijnse Locker heeft begrip voor de weerstand bij Sleicher en andere tegenstanders. ,,Maar ze profiteren altijd honderd procent mee van alle investeringen in Renesse", werpt hij tegen. ,,Dat doen ze nu ook al: met de uitvoering van het masterplan, met de marketeer die wij hebben aangetrokken." De BIZ schept volgens de ondernemersvoorman met een geschat jaarbudget van tussen de 160.000 tot 190.000 euro volop kans Renesse weer te laten bruisen en opnieuw stevig in de markt te zetten. De focus gaat daarbij op professionalisering van de organisatie, promotie en nieuwe activiteiten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement