Volledig scherm
Petra Berrevoets riep op tot protest.

'Eigenlijk is het de nieuwe Zierikzeesche Nieuwsbode'

ZIERIKZEE - De populaire Facebookpagina ZierikNieuws heeft vijfduizend leden behaald. Zij worden dagelijks getrakteerd op nieuws, verhalen, foto's en vermiste katten. Alles mag, zolang het maar met Zierikzee te maken heeft.

De eerste uren na de oprichting van ZierikNieuws heeft Martin Glerum geen seconde kunnen opstaan. Hij moest alleen maar klikken op lidmaatschapsverzoeken. De leden voor de populaire Facebookpagina stromen nog elke dag binnen, uit de hele wereld.

Vijfduizend leden heeft hij nu, bijna twee jaar later. De pagina heeft echte fans, die ermee opstaan en ermee gaan slapen. Net als Glerum (53) zelf, trouwens. "Ik verheug me er elke dag op mijn laptop aan te zetten. Kijken of er nieuwe leden zijn en of mensen nog berichten hebben geplaatst. Daarna speur ik media af naar nieuwtjes over Zierikzee, zodat ik die kan plaatsen. Ik kan gerust een paar uurtjes weg, maar ben er toch wel de hele dag mee bezig. Op mijn eigen, relaxte wijze. Ik heb er tijd voor, gelukkig."

Op de pagina staan behalve nieuwtjes ook foto's, persoonlijke verhalen, lokale ergernissen en vermiste katten. Heel veel vermiste katten. "Alles mag", zegt Glerum, "zolang het maar met Zierikzee te maken heeft. "

Want voor andere dorpen op het eiland heeft hij inmiddels andere pagina's opgericht: DuivelandNieuws, BrouwNieuws en WesthoekNieuws. Ook die lopen aardig, maar lang niet zo hard als ZierikNieuws.

Glerum heeft er bewust voor gekozen niet alleen positieve berichten te publiceren, zoals veel andere stadspagina's dat doen, maar ook negatief nieuws over het stadje. "Ik kom uit de krantenwereld, ik heb als corrector gewerkt bij de Zierikzeesche Nieuwsbode en de PZC, dus ik besef hoe belangrijk het is om een realistisch beeld te scheppen. Slecht nieuws hoort erbij. Zoals die overval laatst, in de Lange Nobelstraat. Niet leuk, maar wel gebeurd."

De broer van het slachtoffer koos er bovendien voor éérst een oproep te plaatsen op ZierikNieuws, voordat hij andere media inschakelde. Glerum is best trots op de positie die zijn pagina inneemt in de Zierikzeese samenleving. Al heeft de grote volgersschare ook een keerzijde: ten tijde van de vluchtelingendiscussie moest hij ingrijpen als beheerder. Twaalf leden zijn intussen geblokkeerd - tot opluchting van trouwe fans.

"Tja, het moet wel leuk blijven. En dat is het tot dusver. Ik verdien er geen rooie cent aan, maar ik krijg wel veel waardering. Mensen begroeten me op straat en zeggen dat het voelt alsof ze de Zierikzeesche Nieuwsbode terug hebben. Dat is de mooiste beloning die ik maar kan bedenken."

Henny vond Wim terug

„Wim plaatste een oproep waarin hij zocht naar oude vrienden. Een vriendin reageerde, door hem uit te nodigen op Plein Montmaertre in Zierikzee. Ze vertelde dat ik ook zou komen. Goh, zei Wim, met Henny heb ik nog verkering gehad. Na 47 jaar ontmoetten we elkaar weer en het voelde weer even vertrouwd als toen. Hij bleek zelfs mijn armbandje al die tijd te hebben bewaard.”

Medeleven om kater Hein

Sandra Passchier: „Onze kat Hein was weg en iedereen die een kat heeft, weet hoe verdrietig je daarvan kunt zijn. Dat merkte ik toen ik een oproepje plaatste op ZierikNieuws. Mensen schreven hoe erg ze het voor me vonden en gingen zelfs mee zoeken. Maar ja, er zijn heel veel zwarte katten met witte pootjes, dus ik kreeg ook heel veel valse hoop. Uiteindelijk is de echte Hein teruggevonden.”

MFC-discussie ontketend

Petra Berrevoets: „Toen ik vernam dat het MFC zou sluiten, werd ik heel kwaad. Niet voor mezelf, maar voor anderen. Het is gewoon een heel belangrijk gebouw. Ik wilde dat iedereen in het geweer zou komen en plaatste berichten bij ZierikNieuws, zodat ik een groot publiek zou bereiken. Dat laatste lukte en iedereen werd ook wakker geschud, maar het is helaas bij roepen gebleven. Zoals zo vaak.”

Volledig scherm
Sandra Passchier vond haar kat Hein terug. © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
ZierikNieuws-oprichter Martin Glerum in zijn 'kantoor': de kantine van de sportschool, waar hij de PZC altijd leest. © Ernesta Verburg
Volledig scherm
Henny en Wim: na 47 jaar weer samen.