Volledig scherm
Rob Venrooij en Tanny de Rooij van de dorpsraad in Scharendijke willen óók aan de andere kant van het muraltmuurtje kunnen wandelen. © Marieke Mandemaker

Een boulevard, graag, en een mooi strandje in Scharendijke

SCHARENDIJKE - Het zijn spannende jaren in het anders zo rustige Scharendijke. De supermarkt is verhuisd van de Dorpsstraat naar de dorpsrand, de nieuwe Recreatieverdeelweg haalt de verkeersdruk weg en Brouwerseiland komt steeds dichterbij.

Dan mag het dorp toch wel iets terugverwachten, vindt de dorpsraad. Wat, dat heeft die al bedacht. "Een boulevard", glundert dorpsraadvoorzitter Rob Venrooij. En dan niet één van stenen, met mooie lantaarns en sjieke winkels. "Nee, gewoon een leuk wandelpaadje achter het monumentale muraltmuurtje. Daar kun je nu niet lopen."

En als de dorpsraad dan toch bezig is... "Het strandje bij Westenwind", noemt secretaris Tanny de Rooij. "Ooit opgelapt door Roompot, ligt er totaal verwaarloosd bij. Een enkele surfer start daar en er loopt wel eens iemand zijn hond uit te laten, maar verder komt er niemand. Toch zonde."

Wie dat allemaal moet betalen? "De ontwikkelaar van Brouwerseiland", zeggen de twee stellig. "Tja, die gaat hier geld verdienen. Daar mogen wij als dorp best iets voor terugzien. Zo werkt dat toch?"

Kennelijk, want de ontwikkelaar van Brouwerseiland, Matthijs Zeelenberg, heeft de opknapbeurt voor het surfstrandje bij Westenwind al in de begroting staan. "Op het moment dat wij Brouwerseiland aanleggen, als we dan toch met apparatuur en machines bezig zijn, lappen wij dat strandje op. Dat doen we dusdanig, dat er twintig campers kunnen staan. Daarnaast zullen we de toegangsweg naar het strand verharden. Dat is ons geschenk aan het dorp."