Volledig scherm
Astrid Boot is opgelucht. ,,Het is nu veel beter dan het was.” © Ernesta Verburg

Dwangsom voor christelijk begeleidingscentrum opgeheven: Aan de Hand kan met gerust hart verder

SCHARENDIJKE - Het hoge woord is eruit: christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke staat niet langer onder toezicht. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de dwangsom opgeheven.

Eigenaresse Astrid Boot had dit nieuws vorige week al vernomen, toen inspecteurs het centrum in Scharendijke bezochten, maar toch komt de schriftelijke bevestiging als een geschenk uit de hemel. ,,We zijn enorm opgelucht.”

Aan de Hand biedt al elf jaar onder meer logeeropvang aan kinderen met een autismespectrum of een psychisch aanverwante stoornis. Vier maanden geleden constateerde de inspectie dat het centrum niet voldoet aan alle normen voor verantwoorde jeugdhulp en goede zorg. Zo waren eigenaren en begeleiders onvoldoende toegerust voor de complexe doelgroep. De inspectie eiste dat de instelling zijn zaken binnen zes weken op orde had, anders zou een dwangsom volgen. Er mochten geen nieuwe cliënten meer worden aangenomen.

Verbeteringen

De problemen waren volgens eigenaresse Boot volledig herleidbaar naar het personeelstekort waarmee de instelling plotseling geconfronteerd werd, waardoor papierwerk bleef liggen, maar er moest wel iets veranderen. En dat is ook gebeurd. Boot heeft niet alleen drie nieuwe, hoger gekwalificeerde begeleiders aangenomen, maar ook een interim-directeur zodat zij zelf tijdelijk een stapje terug kon nemen. Want eigenlijk was het allemaal te veel geworden.

En nu is daar dan de verlossende brief: de inspectie concludeert dat Aan de Hand alle gevraagde verbeteringen heeft doorgevoerd. De dwangsom verdwijnt. Boot: ,,We zijn heel blij. Ook met de verbeteringen. Het is veel beter dan het was.”