Hans Sinke van Bouwwinkel Zeeland is gespecialiseerd in restauraties en adviseert de gemeente bij de opknapbeurt van de Zuidwellebrug.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Sinke van Bouwwinkel Zeeland is gespecialiseerd in restauraties en adviseert de gemeente bij de opknapbeurt van de Zuidwellebrug. © Esme Soesman

Duikers onderzoeken fundering Zuidwellebrug: restauratie Rijksmonument begint bijna

ZIERIKZEE - Het is misschien qua constructie geen uniek bouwwerk, maar de Zuidwellebrug in Zierikzee is wel een bijzonder exemplaar. Duikers onderzochten maandag de houten fundering van de brug. De bouwkuip is klaar. De restauratie van het eeuwenoude bruggetje staat op het punt te beginnen.

,,De eerste indruk is dat de houten fundering er niet echt slecht aan toe is. Het ligt vrij diep en voor een deel in heel dichte klei”, zegt architect en bouwhistoricus Hans Sinke van Bouwwinkel Zeeland na het onderzoek maandag, door gespecialiseerde duikers. Verder onderzoek in het laboratorium moet definitief uitsluitsel geven. 

Balken zorgden dat bouwvakkers niet wegzakten

Tot die tijd wordt verder gewerkt aan de inrichting van de bouwplaats en het ontmantelen van de in 1784 gebouwde brug. Hoewel Sinke al heel wat oud spul voorbij zag komen, maakt ook de Zuidwellebrug iets bij hem los. 

  1. Flierefluiter Maris Bom vindt uiteindelijk zijn route
    PREMIUM
    ik werk op schouwen-duiveland

    Fliereflui­ter Maris Bom vindt uiteinde­lijk zijn route

    BURGH-HAAMSTEDE - Het heeft even geduurd tot Maris Bom (37) zich rijp genoeg voelde om het bedrijf van zijn vader over te nemen. ,,Ik was nogal een flierefluiter’’, lacht hij wat verontschuldigend. Begin dit jaar zette hij toch de stap. Inmiddels verzorgt hij met DPA in Burgh-Haamstede wereldwijd allerlei soorten transport. Vervoer naar Afrika is zijn specialiteit. Niet vreemd gezien zijn achtergrond.