De kademuur van de Oude Haven in Zierikzee op archiefbeeld
Volledig scherm
De kademuur van de Oude Haven in Zierikzee op archiefbeeld © DirkJan Gjeltema

Duikers inspecteren vervallen kademuur Oude Haven Zierikzee

ZIERIKZEE - Dat de kademuren van de Oude Haven in Zierikzee er slecht uit zien, is een feit. Maar dat zegt niets over de constructie. Om daar duidelijkheid over te krijgen, gaan duikers van onderzoeksbureau Nebest volgende week het water in. 

Grote twijfels over de constructie zijn er op dit moment niet, zegt projectleider Marco de Bruine van de gemeente. Gaat de weg verzakken, of gebouwen in de buurt, dan is dat vaak een eerste signaal dat er meer aan de hand is. Daarvan is nu geen sprake. Wel laten stenen in de kademuur los en zitten er scheuren bij de hoeken. Omdat de gemeente plannen heeft de kademuur weer mooi te maken, is het zaak de boel grondig in kaart te brengen. ,,Je wilt niet superveel investeren  om er dan na tien jaar achter te komen dat dat voor niets is geweest.''

Quote

Je wilt niet superveel voor niets investeren

Marco de Bruine, Gemeente Schouwen-Duiveland

De Oude Haven, een Rijksmonument, gaat al een paar eeuwen mee. Het is eigenlijk een groot brok metselwerk met daaronder houten palen, omschrijft De Bruine. Die muren zijn naar schatting minstens twee en op de hoeken vier meter breed. Zit het met de houten fundering goed dan is herstel van de kademuren vooral een visuele kwestie. Ingrijpender wordt het als er iets mis is met de fundering: dat was een paar terug in de Nieuwe Haven het geval.  

Inspectie met duikers

Om een goed beeld te krijgen wordt met een kraan grond van de havenbodem weggeschept, waarna duikers monsters nemen. Dat, in combinatie met een visuele inspectie onder water,  moet uitsluitsel geven. Overigens wordt ook nauwkeurig gemonitord of het zware bouwverkeer voor Mondragon effect heeft. Dat gebeurt door het meten van de positie van een serie stalen spijkers in de kademuur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement