Volledig scherm
© Thinkstock

Drumfanfare moet Zierikzeese verenigingen redden

ZIERIKZEE - Zaterdag was op z’n zachtst gezegd een spannende dag voor de Koninklijke Harmonie Kunst & Eer en Marchingband Schouwen-Duivenland (MSD), beiden uit Zierikzee. Zij organiseerden de eerste van twee opendagen in gebouw de Harmonie. De dagen dienen een duidelijk doel: de muziekverenigingen willen zestien nieuwe leden werven, om zo een gloednieuwe drumfanfare te vormen.

Drumfanfares zijn populair op festivals en evenementen, en kunnen zo de met krimp bedreigde organisaties van nieuwe financiering én elan voorzien. Als het plan slaagt zullen de verenigingen samensmelten. De eerste opendag leverde uiteindelijk twee potentiele, jonge leden op. Niet veel, maar Marian Vaane van Kunst & Eer houdt de moed erin. “Wellicht was het hier rustig door de andere activiteiten in Zierikzee.” De aftrap van de Nationale Sportweek vond op hetzelfde moment plaats en trok veel publiek. “Volgende week gaan we er opnieuw voor.”

“Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen zich aanmelden”, zegt Roeland Struijk van MSD. “Vroeger ging je naar de kerk, je zat op voetbal en speelde bij een muziekvereniging. Nu is er veel meer te doen, mensen zijn drukker.” Over de keuze voor een drumband is hij duidelijk. “Een echte drumfanfare kennen we op het eiland niet meer. Daarmee kun je een echte show neerzetten. Het is belangrijk om ook naar buiten toe zichtbaar te zijn. Nieuw bloed is noodzakelijk omdat we met vergrijzing kampen. Een aantal van onze leden kunnen de straat niet eens meer op.”
Denk overigens niet dat een drumband louter slagwerkers zoekt. Sterker nog: die hebben ze al in huis. “Slagwerkers hebben we genoeg door de percussiegroep van Kunst & Eer. Waar het aan schort zijn koperblazers. Ik weet zeker dát ze er zijn. Er zitten muzikanten thuis. We hebben ze alleen nog niet kunnen bereiken.”

Het probleem dat Struijk schetst is dan ook eilandbreed. “Veel verenigingen erkennen niet dat we dit samen moeten oplossen. Ze willen koste wat het kost de identiteit van het dorp behouden. Ik zeg: kijk naar de voetbalclubs. Die fuseren wel, en met resultaat. Dus waarom de muziekverenigingen niet? De noodzaak is er in elk geval. Er zou op Schouwen-Duivenland een groot orkest moeten komen.”
Op 24 september houden Kunst & Eer en MSD een tweede open dag in gebouw de Harmonie.