Volledig scherm
Taalles. © Pix4Profs / Peter van Trijen

Drie ton voor aanpak taalproblemen bij jonge kinderen op Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE - Kinderen met een taalachterstand op Schouwen-Duiveland krijgen extra hulp. De gemeente Schouwen-Duiveland krijgt namelijk meer geld van het Rijk voor extra begeleiding van kinderen met een taalprobleem. 

Er wordt onder meer gedacht aan het aantrekken van extra personeel op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en in het basisonderwijs, dat zich speciaal richt op taalontwikkeling. 

Voor het zogeheten onderwijsachterstandenbeleid op Schouwen-Duiveland is dit jaar 293.186 euro beschikbaar. Dat bedrag loopt naar verwachting op tot 316.000 euro. In totaal 42 kinderen maken momenteel gebruik van de voorschoolse educatie. Maar het aantal kinderen dat kampt met een taalprobleem, is in de praktijk beduidend hoger, verwacht wethouder Cees van den Bos.

Hij zoekt onder meer de samenwerking met de consultatiebureaus. ,,Daar zien ze de eerste signalen van kinderen die bijvoorbeeld moeilijk praten. Op het moment dat we dat goed in beeld hebben, kunnen we extra ondersteuning aanbieden.” 

Het gros van de probleemgevallen doet zich volgens Van de Bos voor op de peuterspeelzaal, het dagverblijf en kleuteronderwijs. Tot dusver was er geld voor tien uur per week aan individuele begeleiding. Dat wordt zestien uur.  

De wethouder wil ook de bibliotheek en het taalhuis inzetten. ,,Misschien kunnen we in de thuissituatie voor een bepaald aantal kinderen ook nog iets extra's aanbieden. In de hoop dat het kind eenmaal in groep 3 en vier gewoon mee kan komen. Dat begint in deze leeftijdscategorie, want anders wordt het alleen maar moeilijker.  Als je een taalachterstand heb, ga je dat je hele leven voortdurend tegenkomen. Dan kun je in een samenleving waarin steeds meer zaken digitaal plaatsvinden, niet meer normaal functioneren.” Kinderen ouder dan twaalf jaar vallen onder de reguliere aanpak van het voortgezet onderwijs.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement