Volledig scherm
De Museumhaven van Zierikzee slibt dicht.

Drempel houdt water in Museumhaven Zierikzee

ZIERIKZEE - Een extra hoge drempel voor de ingang van de Oude Haven in Zierikzee moet voorkomen dat de museale boten in het slib komen te liggen. Bij eb blijft er nu minimaal zestig centimeter water achter. Dat is voor de meeste schepen voldoende, aldus Carel Beulink van de Stichting Museumhaven Zeeland.

Volgens Beulink gaat het om een tussenoplossing. ,,Wethouder Jacqueline van Burg heeft toegezegd dat ze het stuk voor de museumsteiger gelijk meenemen wanneer de Nieuwe Haven wordt uitgebaggerd. En dat zou eind dit jaar gaan gebeuren; vanaf Bouwman tot aan de brug."

Dat uitbaggeren tussen de twee witte bruggetjes is hard nodig, geeft Beulink aan. De Zuidhoek, een oude veerboot van de stichting, kwam daar pas nog vast te zitten. En ook de boot van Sinterklaas heeft het in die bocht ook al eens knap lastig gehad.

Van Burg houdt evenwel een slag om de arm met de planning van de baggerwerken. Of dat al echt eind dit jaar zal zijn, durft ze nu nog niet te garanderen. ,,Met die drempel zijn ze voorlopig in ieder geval even uit de brand."

De Museumhaven is hoe dan ook blij met de donderdag uitgevoerde maatregel. Beulink: ,,Wij hebben onze eigen schepen het afgelopen jaar niet in de Oude Haven gelegd, maar aan de steiger voor de werf. Omdat ze anders bij laag water in de modder zouden liggen. Dat is schadelijk voor het onderwaterschip. En we hebben ook minder  gastschepen gehad, omdat ze niet met hun kont in het slib willen belanden. Dus dat heeft ons ook inkomsten gekost."

Dankzij het hogere waterpeil keert de ARM17 binnenkort terug op z'n vaste stek. De hoogaars krijgt gezelschap van een loodsjol, de nieuwe aanwinst van de Museumhaven. In de Oude Haven liggen verder vier particuliere oldtimers.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement