Volledig scherm
De presentatie van de concept dorpsvisie Burgh-Haamstede zorgde eerder dit jaar voor grote drukte. © Esme Soesman

Dorpsraad Burgh-Haamstede wil in 2021 de schop in de grond

BURGH-HAAMSTEDE - De dorpsraad van Burgh-Haamstede blijft er voor knokken dat er eerder in het dorp wordt geïnvesteerd dan de gemeente nu voor ogen heeft. 

Samen met de ondernemersvereniging presenteerden zij woensdagavond tijdens een dorpsraadvergadering hun zienswijze op de begroting van de gemeente. 

Uit die begroting bleek eerder dat Burgh-Haamstede pas over vijf jaar aan de beurt zou zijn voor daadwerkelijke investeringen in het dorp. Dat viel de dorpsraad rauw op het dak. Maar voorzitter Kees Veerhoek liet ondanks de teleurstelling weten dat hij vooruit wil kijken en met oplossingen komt om de plannen voor het dorp eerder ten uitvoer te brengen. ,,We hebben constructief overleg gehad met de raadsleden. Wij willen niet pas in 2024 beginnen met investeren, maar in 2021. Wij denken dat dat mogelijk is door in de begroting een langere afschrijvingsduur en een lagere rekenrente te hanteren. De gemeenteraad kan ook op een andere wijze ons voorstel mogelijk maken. We moeten er even voor knokken om die schop eerder in de grond te krijgen, maar volgens ons is het echt mogelijk.” 

Laatste kwartaal van 2021

Veerhoek verwacht nu dat de dorpsvisie in december vastgesteld wordt door de gemeenteraad. ,,Als de raad de begroting vaststelt met inachtneming van de voorstellen van de dorpsraad, kunnen we in 2020 meteen beginnen met de inrichting van de dorpsas van de Noordstraat tot aan Westenschouwen. Vervolgens gaan we aan de slag met het stedenbouwkundige plan voor Haamstede en de structuurvisie voor het entreegebied. Hopelijk kan in het laatste kwartaal van 2021 daadwerkelijk de schop in de grond.”