Volledig scherm
De eerste editie van dit seizoen van de Zomermarkt in Brouwershaven ging maandag van start. © Ernesta Verburg

Dit zijn de zomermarkten die je deze week op Schouwen-Duiveland moet bezoeken

Nog geen plannen voor deze week? Doe eens gek en maak een rondje langs kramen. Acht weken lang is het op Schouwen-Duiveland bijna dagelijks raak. Zomermarkt, braderie, vlooienmarkt, toeristenmarkt, avondmarkt. Niemand hoeft zich te vervelen 

De mobiele airco. Dat zou zomaar eens dé hit kunnen zijn dit jaar van de zomermarkten op Schouwen-Duiveland. Meer belangstelling voor vintage of voor een smakelijke fles olijfolie? Het kan allemaal.  Zo'n beetje twee maanden lang is er bijna dagelijks een zomerse markt in de buurt te vinden. Maandag was het raak in Brouwershaven. De toeristenmarkt én de vlooienmarkt in Zierikzee, twee toeristenmarkten in Burgh-Haamstede en de braderie op de Brouwse Dag volgen later deze week.

Gesputter

Met een beetje mazzel is ook de kraam met gelzooltjes, vorig jaar was die helemaal hip, weer ergens te vinden. Want je kunt in de zomermaanden kilometers maken over de braderieën en markten op Schouwen-Duivelandse bodem. Bianca Verbree van Kroko's Evenementen uit Hellevoetsluis (van de zomerse markten in Zierikzee, Renesse en Burgh-Haamstede) kent het gesputter van bewoners die klagen over steeds weer diezelfde kramen. ,,Ik wou dat het zo simpel was, want dat zou mij een hoop werk schelen. Natuurlijk, de kramen met telefoonhoesjes en met tassen zijn er altijd. Maar daar tussendoor staan allerlei kramen en mensen die steeds weer nieuw zijn. Met superleuke producten.”

Grote matenmode

Dit jaar is de mobiele airco, over de toonbank gekletst door een standwerker, één van de toppers. Met dank aan de hete zomer vorig jaar. Ibizastijl (,,Met al die tierlantijntjes en versierinkjes”) doet het nog steeds erg goed. ,,Maar wat je ook steeds meer ziet, is grote matenmode op de markt.” Een extreme rage, zoals loombandjes en fidget spinners die de halve markt kleuren, ziet Verbree dit jaar niet.

Volledig scherm
Bianca Verbree zit al 15 jaar in het bedrijf Kroko’s Evenementen en blijft een groot fan van de markt © Bianca Verbree

Van lijkwades tot droge worst

Rogier Engels van Trots Event Concepts uit Baarn, dit jaar voor het eerst organisator van de zomermarkt in Brouwershaven, probeert zijn markten altijd net even anders dan anders samen te stellen. Normaal slaat hij zijn kampement vooral op bij kastelen en op landgoederen. Zijn standhouders daar zijn veelzijdig. ,,Die verkopen van alles. Van lijkwades tot droge worst. Het is high end. Het draait minder om wat je verkoopt en meer om de kennis die je deelt. Dat soort markten zijn een feestje voor iedereen. Als mensen maar met meer kennis in huis en een glimlach op hun gezicht vertrekken.” 

Afgerokt

In Brouwershaven, waar Trots Event Concepts in samenwerking met de ondernemersvereniging de komende zeven weken elke maandag de zomermarkt verzorgt, ligt de ballotage lager. ,,Met zomermarkten probeer je een breed publiek te bedienen.” Maar hij is selectief en kwaliteit staat bij Engels hoog in het vaandel. Kramen moeten afgerokt, oftewel het publiek moet niet tegen de zooi aankijken die onder de kramen is weggezet. En draaimolens en springkussens zul je op zijn markten niet vinden. ,,Kwaliteit zit 'm ook in een bepaalde manier van presenteren. Ik wil geen schreeuwerige borden met kreten als opruiming of sale.”

Quote

Kwaliteit zit 'm ook in een bepaalde manier van presente­ren. Ik wil geen schreeuwe­ri­ge borden met kreten als opruiming of sale

Rogier Engels, Trots Event Concepts

Zoveel mensen, zoveel smaken. Woensdag is het, da’s ook weer héél anders, vlooien- en brocantemarkt op camping Kloet in Zierikzee. Er zijn dagmarkten, avondmarkten en themamarkten. Twee maanden lang kun je bijna elke dag wel op een andere markt terecht. Dat lijkt goede handel, maar dat valt best tegen. ,,Deelnemers moeten er tegenwoordig harder aan trekken om iets te verkopen", merkt Verbree - die zelf al 15 jaar eigenaar van het kwart eeuw oude Kroko’s is. 

Sfeertje

Toch is ze, net als Engels, overtuigd van de waarde van de markt. ,,Het is een beleving. Het sfeertje is goed. Het is er gezellig. De standhouders zijn altijd vrolijk. Maken een praatje en zijn in voor een geintje.” Sterker nog: voor een regio als Schouwen-Duiveland zijn de zomerse markten in haar ogen van groot belang. ,,Het geheim van een braderie of markt is dat het áltijd mensen trekt. Toeristen zitten twee weken op een camping met hun gezinnetje. Die willen er een keer uit. Je kunt eens naar een stadje of je gaat iets cultureels doen, maar ook een bezoek aan een markt of braderie hoort erbij. Als ik zelf in Spanje ben, bezoek ik die ook.”

Met eens een andere aankleding, een nieuwe band of verrassende combinaties probeert Verbree haar markten in beweging te houden. Zo combineert ze de markt in Renesse op 11 augustus met een markt in elpees. Ook Engels staat nooit stil. ,,Markten veranderen per jaar. Er bestaat geen blauwdruk voor de markt. Je moet áltijd wakker blijven.”

Volledig scherm
Rogier Engels van Trots Event Concepts bij de baristakraam op de Zomermarkt in Brouwershaven. Hij wil de markt in die stad, samen met Ondernemersvereniging Brouwershaven, naar een hoger plan tillen © Esme Soesman

Dit zijn de zomermarkten die je deze week moet bezoeken:
* Vanaf 9 juli is het zeven weken lang elke dinsdag Toeristenmarkt in Zierikzee, van 10.00 tot 17.00 uur
* Camping Kloet in Zierikzee houdt tot en met 28 augustus elke woensdag vlooienmarkt, van 10.00 tot 16.00 uur
* Tot en met 22 augustus is het elke donderdag zomermarkt in Burgh-Haamstede, van 10.00 tot 17.00 uur. Ook zijn er een paar avondmarkten, te beginnen op zaterdag 13 juli. Van 14.00 tot 21.00 uur
* De Brouwse Dag, zaterdag 13 juli vanaf 10.00 uur, is een braderie boordevol kramen en andere activiteiten
* Ook de rest van de zomer is het feest. In Renesse zijn er onder meer avondmarkten op 20 juli en 24 augustus, van 19.00 tot 24.00 uur. Op 11 augustus is het Ibizafair in combinatie met platenbeurs de Vinyl Vakantie, van 13.00 tot 18.00 uur. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement