Zierikzee de Dikke Toren is nog maar Half Bllot zoals Wendy zegt

2
Volledig scherm
Zierikzee de Dikke Toren is nog maar Half Bllot zoals Wendy zegt 2 © Marieke Mandemaker

Dikke Toren in Zierikzee is bijna weer bloot

ZIERIKZEE - Na maandenlang in de steigers te hebben gestaan, raakt de Dikke Toren in Zierikzee deze weken zijn ijzeren jasje beetje bij beetje weer kwijt. Nog even en dan is de monumentale toren weer in vol ornaat te bewonderen.

Het grote werk aan de toren is gedaan. Nu alleen nog wat afwerking op de plekken waar de steigerplanken stonden. ,,Daarvoor moeten we dus steigers afbreken en zo steeds verder naar beneden werken", vertelt uitvoerder Marcel van Rooijen van aannemersbedrijf Leenhouts. ,,Ik hoopte eigenlijk alle steigers volgende week weg te hebben, maar dat gaan we niet redden. De steigers afbreken vergt nogal veel werk. Vijftien tot twintig vrachtwagens met in totaal vierduizend vierkante meter steigers afvoeren, daar ben je wel even mee bezig.”

Monnikenwerk

Het was een mooie klus, vindt Van Rooijen. ,,Het is toch een stukje eer, zo'n object. Het lijkt klein, maar als je bovenin bezig bent met versiering van natuursteen van anderhalve meter, dan is het toch wel indrukwekkend. Maar alles is goed gegaan, conform planning. We hebben ruim duizend vierkante meter voegwerk vernieuwd en een heel stel natuurstenen blokken vernieuwd. Daarvoor hebben we de oude verwijderd middels een diamantboor of ouderwets uitgebeiteld. Echt monnikenwerk. En natuurlijk nog het glas-in-lood gerestaureerd.”

Als de aannemer 's avonds in zijn auto stapt om terug te rijden naar Oostburg, kijkt hij tevreden naar de toren. ,,Restaureren is niet iets mooier maken, restaureren is iets goed houden. De slechte stukken eruit, goede stukken erin. Het liefst zie ik er helemaal niks van. In die zin is de toren goed gelukt.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bodem schatkist Schouwen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten
    PREMIUM

    Bodem schatkist Schou­wen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten

    ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland kan zich opmaken voor een hete herfst, waarin pijnlijke keuzes gemaakt zullen moeten worden. Door allerlei financiële onzekerheden waarmee de gemeente kampt, is het volgens wethouder Daniël Joppe onmogelijk voor de lange termijn een positieve planning te maken. Na de recente bezuinigingsronde die 3,2 miljoen euro opleverde, weet Joppe ook niet meer waar hij het moet zoeken.