Burgemeester Gerard Rabelink (l) met Prinses Margriet en commissaris van de koning Han Polman (r) in 2018 tijdens de herdenking van de Watersnoodramp bij het Nationaal Monument in Ouwerkerk.
Volledig scherm
Burgemeester Gerard Rabelink (l) met Prinses Margriet en commissaris van de koning Han Polman (r) in 2018 tijdens de herdenking van de Watersnoodramp bij het Nationaal Monument in Ouwerkerk. © ANP

Dertig mannen en tien vrouwen willen dolgraag burgemeester van Schouwen-Duiveland worden

ZIERIKZEE - Veertig mensen zien het wel zitten om in mei Gerard Rabelink op te volgen als burgemeester van Schouwen-Duiveland. Het merendeel (30) van de belangstellenden is man, maakte commissaris van de koning Han Polman donderdag bekend.

De leeftijd van de sollicitanten ligt tussen de 26 en 62 jaar. Van hen hebben er 33 momenteel al een politiek-bestuurlijk functie of ervaring op dat vlak. Van de kandidaten voor de burgemeesterspost werken er 23 (tevens) in het bedrijfsleven of bij een maatschappelijke organisatie.

VVD

Het merendeel (twaalf) van de sollicitanten hangt aan de VVD. Zes komen uit het D66-nest. Vier stemmen op het CDA, evenveel als de belangstelling uit het SGP-kamp en uit de koker van de ChristenUnie. Drie kandidaten rekenen zich tot een lokale partij en twee steunen de politieke-overtuiging van de PvdA. Van de overige vijf mogelijke nieuwe burgemeesters van Schouwen-Duiveland is hun politieke voorkeur niet bekend. Ook Rabelink was bij zijn aantreden ‘partijloos’ en heeft zijn keuze tot dusver ook nooit openbaar gemaakt.

De vacature werd op 10 december opengesteld. Tot 13 januari bestond de kans om te solliciteren. Rabelink gaat in mei met pensioen.

  1. Aula's bij uitvaart zijn gevuld met leegte, ‘zo triest!’
    PREMIUM

    Aula's bij uitvaart zijn gevuld met leegte, ‘zo triest!’

    ZIERIKZEE - Door de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus mogen bij een uitvaart van een overledene maximaal dertig mensen aanwezig zijn. ,,De aula’s zijn gevuld met leegte”, hoort Rosalinde van Ingen Schenau. ,,Zo triest!” Wanneer iedereen die noodgedwongen thuis moet blijven nu eens een bloem met persoonlijk kaartje op een lege stoel laat leggen, bedacht de Schouwse kunstenaar. ,,Dan ervaren de nabestaanden op het moment dat ze achter de kist binnen komen, toch nog de warmte van al die mensen om hen heen.”