Volledig scherm
Burgemeester Gerard Rabelink (l) met Prinses Margriet en commissaris van de koning Han Polman (r) in 2018 tijdens de herdenking van de Watersnoodramp bij het Nationaal Monument in Ouwerkerk. © ANP

Dertig mannen en tien vrouwen willen dolgraag burgemeester van Schouwen-Duiveland worden

ZIERIKZEE - Veertig mensen zien het wel zitten om in mei Gerard Rabelink op te volgen als burgemeester van Schouwen-Duiveland. Het merendeel (30) van de belangstellenden is man, maakte commissaris van de koning Han Polman donderdag bekend.

De leeftijd van de sollicitanten ligt tussen de 26 en 62 jaar. Van hen hebben er 33 momenteel al een politiek-bestuurlijk functie of ervaring op dat vlak. Van de kandidaten voor de burgemeesterspost werken er 23 (tevens) in het bedrijfsleven of bij een maatschappelijke organisatie.

VVD

Het merendeel (twaalf) van de sollicitanten hangt aan de VVD. Zes komen uit het D66-nest. Vier stemmen op het CDA, evenveel als de belangstelling uit het SGP-kamp en uit de koker van de ChristenUnie. Drie kandidaten rekenen zich tot een lokale partij en twee steunen de politieke-overtuiging van de PvdA. Van de overige vijf mogelijke nieuwe burgemeesters van Schouwen-Duiveland is hun politieke voorkeur niet bekend. Ook Rabelink was bij zijn aantreden ‘partijloos’ en heeft zijn keuze tot dusver ook nooit openbaar gemaakt.

De vacature werd op 10 december opengesteld. Tot 13 januari bestond de kans om te solliciteren. Rabelink gaat in mei met pensioen.

  1. Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internationale handel maakt je minder kwetsbaar’
    PREMIUM

    Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internati­o­na­le handel maakt je minder kwetsbaar’

    VLISSINGEN - Zeeland is de provincie met de meeste export. En dat is vooral te danken aan de industrie. Het midden- en kleinbedrijf verkoopt nog maar weinig producten over de grens. En laat kansen liggen, zegt directeur Dick ten Voorde van de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. Ze gaat bedrijven helpen met internationale handel. ,,Het maakt je sterker en minder kwetsbaar.”