De miljoen tulpen van Jan Boot zijn er negen miljoen geworden
VIDEOKERKWERVE - Het is klaar met het kerstgroen en de amaryllis. Er zijn weer tulpen te koop. Dé voorjaarsbloem bij uitstek. Tulpenbroeier Jan Boot uit Kerkwerve heeft er zijn handen aan vol.
Met Nationale Tulpendag wordt zaterdag in Amsterdam het tulpenseizoen officieel afgetrapt. De bloem is onverminderd populair, weet eigenaar Jan Boot van Bootflora uit Kerkwerve. Jaarlijks verlaten negen miljoen stuks zijn bedrijf aan de Heuvelsweg. ,,Met tulpen haal je het voorjaar in huis. Het is een seizoensproduct. Mensen hebben er elk jaar weer écht zin in.”
Megapluktuin
Mensen hebben er elk jaar weer écht zin in
Jan Boot, Eigenaar tulpenbroeierij BootFlora in Kerkwerve
Op de Dam in Amsterdam kunnen mensen zaterdag een bosje plukken in een pop-up megapluktuin. Daar wordt het nieuwe tulpenseizoen feestelijk begonnen. Op Schouwen-Duiveland is die tam-tam er niet, maar kun je wel sinds een paar weken weer volop tulpen scoren bij bloemenzaken en supermarkten én bij de tulpenbroeierij van Boot.
Die begon zijn kwekerij ooit als neventak, nadat hij in 1988 het agrarisch bedrijf van zijn ouders overnam. In het prille begin ging het om jaarlijks 500.000 tulpen. Een krantenartikel in die tijd kopte nog vrolijk ‘Op naar de miljoen’. Dat is Boot in meervoud gelukt. Sinds de uitbreiding van zijn bedrijf twee jaar geleden verlaten jaarlijks 9 miljoen tulpen de kassen bij Kerkwerve. ,,Dat had ik in mijn stoutste dromen niet durven denken.”
In de broeierij worden tulpenbollen opgekweekt tot de verse bosjes nog niet geopende bloemen die de consument het liefst ziet. Samen met andere broeiers in Nederland zorgt Boot voor een wekelijks aanbod van zo'n zeven kleuren. Een tot in de puntjes uitgewerkt broeischema zorgt ervoor dat elke dag opnieuw vers spul kan worden geleverd.
De bollen komen in juni bij Bootflora aan, waarna ze geprepareerd worden en in koelcellen bewaard. In augustus gaan de bollen onder de microscoop. Daarna wordt gedurende 16 weken de winter ‘nagespeeld’, met aanvankelijk 9 en later 5 graden. Voor de bollen de kas in gaan worden ze op prikkers gezet en worden wortels gekweekt. De tulpen worden in water gebroeid. Vanaf eind december tot eind april rollen de bossen tulpen in Kerkwerve dagelijks van de lopende band.
Trends
In allerlei kleuren en varianten, afhankelijk van trends en de kalender. ,,Acht jaar geleden was paars helemaal in. Maar een paar jaar later kon je die opeens niet meer aan de straatstenen kwijt. En je ziet dat rond bepaalde feestdagen bepaalde kleuren het altijd heel goed doen. Geel met Pasen, rood met Valentijn en roze met de Engelse Moederdag. Op Vrouwendag op 8 maart gaat het trouwens ook altijd hard. De kleur doet er dan niet toe, maar vooral in de Oostbloklanden eten ze dan bijna bloemen.”
De smaak van de consument mag door de jaren heen flink veranderen, Boot verwacht dat de tulp zelf een blijvertje is. ,,Het mooiste is dat het een seizoensproduct is. Mensen blijven er daardoor zin in hebben. Eind april zijn ze gewoon weer weg. En dan zie je de tulp pas in december terug. Ze zijn dan wel makkelijk te krijgen. Je neemt zo even een bosje bij de supermarkt mee. Ook dat is een voordeel van tulpen.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer