Volledig scherm
© Thinkstock

De magische althoorn van Adrie de Bil

NIEUWERKERK - Adrie de Bil was vijftien toen hij lid werd van muziekvereniging Crescendo in Dreischor. Donderdag werd hij 95 en hij is nog altijd lid. Zijn muziekvrienden brachten hem een serenade.

Muziek haalt het beste in mensen naar boven. Daar is Adrie de Bil het levende voorbeeld van. Het is dat hij niet meer genoeg lucht binnen krijgt, anders zou hij met zijn althoorn nog de sterren van de hemel blazen.

,,Ik was een jaar of vijftien toen ik na de kerk de muziekvereniging hoorde spelen", vertelt de Bil op zijn 95-ste verjaardag. ,,Dat vond ik zo mooi. Ik dacht: zou ik dat ook kunnen? Ik stapte op de dirigent af, meneer Teeuwisse. Nou, dat was geen gemakkelijke hoor. Maar ik zat er zo tussen."

Melodie

Adrie de Bil begon met de cornet (,,zo'n ding waar je longen voor moest hebben en die had ik"), maar stapte al gauw over naar de bugel. Die bespeelde hij ook in het muziekkorps van de militaire politie op Curaçao, waar De Bil twee jaar heeft gezeten. Het zilveren sigarettendoosje dat hij daaraan overhield, ligt nog altijd trots op het orgel in zijn huiskamer.

In de tachtig jaar dat De Bil lid is van Crescendo, heeft hij de bijna complete twintigste eeuwse muziekgeschiedenis zien voorbij trekken. Glenn Miller, Frank Sinatra, Elvis Presley, The Beatles, ABBA, Queen, Michael Jackson, Spice Girls, Robbie Williams: hij heeft ze allemaal meegemaakt en zelfs gespeeld met Crescendo, waar hij inmiddels erelid van is. ,,Maar in de meeste moderne muziek zit geen melodie. Met rock 'n roll had ik al niks. Geef mij maar een goede brassband."

Morgen het hele interview in de PZC.