Volledig scherm
© Thinkstock

De ene surfer is de andere niet

SCHARENDIJKE - Als Brouwerseiland doorgaat, dan heeft dat gevolgen voor de Schouwse middenstand.

De ene campinghouder denkt de tent wel te kunnen opdoeken, de andere café-eigenaar ontvangt de happy few met open armen.

Vijfentachtig staplaatsen heeft camping Claeskinderen in Scharendijke. Tachtig procent is bezet door surfers, veelal Duitsers. "Die komen hier puur voor de wind", weet eigenaar Cees van der Linde. "Omdat je aan de Brouwersdam bij alle windrichtingen terecht kunt. Maar die wind voor een deel wegvalt en ze ook nog eens honderden meters moeten gaan lopen, met al hun spullen, dan komen ze gewoon niet meer."

De campingeigenaar heeft zijn gasten er al over gehoord. Ook de Duitse. "Vergis je niet, die weten precies wat hier speelt. Soms nog beter dan wijzelf."

Supervolk

Het is supervolk, zegt ook collega Rob van Iersel van camping Noordernieuwland in Brouwershaven. "Bijzonder relaxed."

Behalve als het over Brouwerseiland gaat. "Daar zijn ze allemaal faliekant tegen. "Van de week stond ik nog bij twee Duitse gasten, die hier al 25 jaar komen. Als de plannen doorgaan, zeiden ze, dan komen wij niet meer. De punt verdwijnt gewoon. En daar komen ze nou net voor. En die surfers weten echt wel hoe de vork in de steel zit. Die zijn de hele dag met niets anders bezig dan wind. Dát zijn de experts."

Pat Brondgeest kent ze ook, de surfers. Al komen in zijn eetcafé Surf Inn, in Scharendijke, met name surfers die de Noordzee op gaan. "Surfers van de binnenkant nemen doorgaans hun eigen natje en droogje mee. Maar mijn gasten hoor ik niet over Brouwerseiland. Met geen woord."

Zelf heeft de cafébaas wel een mening over het vakantieresort in de Grevelingen. "Laat maar komen. Hoe meer mensen, hoe beter. Water genoeg hoor, dat hangt van die paar meter niet af."

Discussies

Niet de reactie die je zou verwachten van de eigenaar van een surfcafé. Brondgeest kent de verbazing. "Er zijn hier niet veel mensen die op deze manier denken, ik weet het. Ik raak ook constant verzeild in discussies. Maar aan het eind merk ik dat mensen even stil zijn. Goh, zeggen ze dan, zo had ik het nog niet bekeken."

"Weet je, we kunnen wel hetzelfde blijven doen als altijd, maar waarom zouden we onze kansen niet grijpen? Hier komen straks honderden nieuwe mensen. Mensen met geld. Die gaan allemaal uitwaaien op het eiland. Als we het goed aanpakken, kunnen we daar ons voordeel mee doen."