Volledig scherm
Theun de Boed, slachtoffer van verkeersongeval op de N59 waar hij zijn vader bij verloor. © Elodie Kint

De Boed met 1200 handtekeningen voor veiliger N59 naar de Tweede Kamer

Duizend digitale handtekeningen hoopte de Oosterlandse Theun de Boed te verzamelen met zijn online petitie voor een veiligere N59. Uiteindelijk kreeg hij er zelfs 1216. Hij heeft ze allemaal uitgeprint en dient ze dinsdag 'netjes in een mapje' in bij de kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu.

De Boed verloor zijn vader twaalf jaar geleden bij een dodelijk ongeval op de weg van Schouwen-Duiveland naar de Randstad. Een inhalende motor knalde op de achterkant van de auto waar Theun en zijn vader in zaten. Zowel de motorrijder, als Theuns vader overleefden het ongeluk niet.

De N59 wordt niet voor niets de dodenweg genoemd; er vinden regelmatig ernstige ongelukken plaats. Volgens De Boed is dat te voorkomen als inhalen op de eenbaanswegen met een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur onmogelijk wordt gemaakt.

De gemeentes Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee en provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben daarvoor al geld beschikbaar gesteld, maar dat is nog niet genoeg. De rest moet 'uit Den Haag' komen en als het aan De Boed ligt moet dat zo snel mogelijk gebeuren. ,,Ik wil niet dat anderen hetzelfde moeten meemaken als ik", zegt hij.