Volledig scherm
De zorgpremie wordt vaak als eerste vooruitgeschoven als er geen geld meer is om rekeningen te betalen. © ROBIN UTRECHT

CZ en gemeente schieten mensen met schulden te hulp

ZIERIKZEE - Mensen op Schouwen-Duiveland die diep in de schulden dreigen te belanden, worden voortaan te hulp geschoten door de gemeente en zorgverzekeraar CZ. Door vroeg aan de bel te trekken, willen ze voorkomen dat de problemen groter worden. 

Eén op de vijf huishoudens heeft financiële problemen. In de praktijk blijkt vaak dat de zorgpremie het eerste is dat mensen voor zich uitschuiven, als er financiële problemen ontstaan. Meestal is er dan ook meer aan de hand, blijkt uit een analyse van het klantenbestand van CZ. Blijkt dat inderdaad het geval, dan neemt de zorgverzekeraar het initiatief om de hulp van de gemeente en het welzijnswerk in te schakelen. Dat gebeurt overigens alleen met instemming van de klant.

CZ en gemeente erkennen dat het van belang is de schuldenstress weg te nemen, wil deze aanpak goed werken. Dat is ook de eerste stap die samen met de betreffende klant wordt gezet, laat de gemeente weten. De gezamenlijke inzet voorkomt erger en bespaart daarmee uiteindelijk ook voor alle partijen kosten, is de redenering hierachter.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement