Volledig scherm
© Dirk-Jan Gjeltema

Corporatie Zeeuwland verdeelt opnieuw miljoen euro onder huurders

ZIERIKZEE - Met de fusie van het Schouwse  Zeeuwland en het Walcherse Woonburg bespaart de nieuwe corporatie Zeeuwland jaarlijks een miljoen euro. Volgens afspraak met de stichting huurdersbelangen gaat dit geld terug naar de huurders.

Vorig jaar kreeg Zeeuwland van de Autoriteit Woningcorporaties op haar kop. De corporatie gaf de huurders een eenmalige korting van 170 euro en dat vond de autoriteit niet fair ten opzichte van andere huurders in het land.  Dit jaar pakt Zeeuwland het anders aan. Structureel voordeel bieden mag namelijk wel. Bovendien wordt het geld zó verdeeld dat de verschillen in condities tussen huurders op Walcheren en Schouwen-Duiveland kleiner worden. 

Om te beginnen verlaagt de corporatie de prijs van sociale huurwoningen op Schouwen. Die huren zouden per 1 juli met 1,4 procent (inflatie) omhoog moeten, maar Zeeuwland geeft twee procent huurverlaging.  Per saldo levert dat een korting van 0,6 procent op. Zeeuwland doet dit alleen op Schouwen, omdat daar de gemiddelde huurprijs 2,4 procent hoger ligt dan op Walcheren. Met deze korting is al ruim 5,5 ton van het miljoen besteed. 

Vervolgens schaft Zeeuwland op Schouwen de administratiekosten af.  Het afsluiten van een huurcontract is voortaan gratis. Op Walcheren was dit al zo.

Energiebesparing

Ook op Walcheren worden met kortingen de verschillen met Schouwen-Duiveland teniet gedaan.  Energiebesparende maatregelen leiden voor de tweeduizend ex-Woonburghuurders niet meer tot huurverhoging. Op Schouwen was dit al zo. Walcherse huurders, die al vanaf 2012 meedoen aan het energieprogramma, krijgen korting op hun huur.  Echter niet met terugwerkende kracht. 

Verder maakt Zeeuwland het aanbrengen van zonnepanelen overal even duur.  De Schouwse prijs - twaalf euro per maand - gaat ook op Walcheren gelden. Het huurdersonderhoud (kleine dingen als een nieuw stopcontact) doet Zeeuwland  overal gratis. Walcherse huurders waren daaraan 4,58 per maand kwijt.  Het onderhoud aan dakgoten en riolering blijft wel geld (1,25 per maand) kosten.

Volledig scherm
Marco van der Wel. © E Rnestaverburg

Zeeuwlanddirecteur Marco van der Wel: ,,Dan hebben we negen ton besteed. De resterende honderdduizend euro willen we later dit jaar inzetten om zonnepanelen te leggen op appartementengebouwen. De opbrengst wordt collectief besteed, bij voorbeeld door het verlagen van de servicekosten."

Alle huurders krijgen binnenkort een brief waarin wordt uitgelegd wat de maatregelen voor hun persoonlijke situatie inhouden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schoolbestuur trekt aan de bel over onveiligheid kinderen in Bruinisse na nieuwbouw supermarkt
    PREMIUM

    Schoolbe­stuur trekt aan de bel over onveilig­heid kinderen in Bruinisse na nieuwbouw supermarkt

    BRUINISSE - De uitbreiding van de Market Plaza in Bruinisse gaat ten koste van de veiligheid van de kinderen van De Meerpaal, vreest het schoolbestuur. De uitgang van het schoolplein wordt ‘onoverzichtelijk en chaotisch’, doordat de nieuwe Albert Heijn een stuk naar voren komt. Kinderen lopen en fietsen straks rechtstreeks langs dat gebouw het parkeerterrein op en dat is onwenselijk, luidt de waarschuwing.