Volledig scherm

Comité Anti-Biz op zoek naar tegenstanders van bedrijfsinvesteringszone Zierikzee

ZIERIKZEE - Actiecomité Anti-Biz gaat op zoek naar tegenstanders van de plannen voor invoering ven een zogeheten 'bedrijfs investerings zone', kortweg Biz. Het comité heeft een peiling uitgezet onder de ondernemers in de binnenstad van Zierikzee. Uitgangspunt van een Biz is dat alle ondernemers binnen een afgebakend gebied - dorp, stad of winkelgebied - een financiële bijdrage leveren aan het aantrekkelijk maken en houden van dat gebied.

In het geval van de Biz-Zieirkzee gaat het om een gedrag variërend van 250 tot 400 euro per jaar.

Drijvende kracht achter het Comité Anti-Biz, Louis Kleingeld, beschouwt de biz simpelweg als een belasting. En dan wel eentje die bovenop de OZB-inning van gemeente komt. Een belasting die volgens het comité met name kleine zelfstandigen hard treft.

,,Kunstenaar en ambachtsman, schipper, visser, administrateur, eigenaren van kleine winkeltjes, mensen die hun baan kwijt zijn geraakt en thuis een eigen bedrijfje zijn begonnen, krijgen allen te maken met deze extra belasting wanneer zij toevallig binnen de zone Zierikzee wonen en werken."

Het comité roept in een brief ondernemers uit de Zierikzeese binnenstad op om 'nee' te zeggen tegen de biz. ,,Als u niet reageert waardoor er te weinig tegenstemmers worden geteld, dan betaalt u mee aan de Biz. Of u wilt of niet."

  1. Herdenking Joodse slachtoffers in Zierikzee

    Herdenking Joodse slachtof­fers in Zierikzee

    ZIERIKZEE - Bij het Joods monument aan de Grachtweg in Zierikzee is vandaag stilgestaan bij de dood van 22 inwoners in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden 24 maart 1942 gedwongen huis en haard te verlaten en samen met andere Joden in Zeeland op de trein gezet naar een Duits vernietigingskamp. Het monument is geadopteerd door de de J.L. de Jongeschool, dat met de jaarlijkse herdenkingen de herinnering aan de omgebrachte stadsgenoten levend houdt. Op de zuil prijken de namen van de 22 slachtoffers.