Erika Capelle-Klap van de ChristenUnie.
Volledig scherm
Erika Capelle-Klap van de ChristenUnie. © Ronald den Dekker

ChristenUnie Schouwen-Duiveland gaat door: ‘We gaan van ons laten horen’

ZIERIKZEE - Er is tóch nog toekomst voor de ChristenUnie Schouwen-Duiveland. De partij krijgt weer een voltallig bestuur en wil de komende tijd van zich laten horen in de samenleving, ondanks het verlies van haar enige zetel in de gemeenteraad.

De ChristenUnie op Schouwen-Duiveland zit middenin een diepe crisis. Onlangs stapte Johan Pannekoek - het enige gemeenteraadslid van de partij - over naar het CDA. Doordat hij zijn zetel meeneemt, is de ChristenUnie in één klap niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Daarmee is de partij politiek vleugellam. Daarbovenop komt dat het afdelingsbestuur stopt. Zonder vervangers geen politieke partij, luidde afdelingsvoorzitter Erika Capelle onlangs de noodklok.

Tijd dus voor de leden om elkaar recht in de ogen te kijken. Dat hebben ze dinsdagavond in beslotenheid gedaan. Centrale vraag was: is de ChristenUnie op Schouwen-Duiveland nog levensvatbaar? Ja dus, liet Capelle 's nachts na afloop weten.
Allereerst is de bestuurscrisis opgelost. Het bestuur zal met drie nieuwe leden worden aangevuld: Clemens Pronk (directeur van scholenkoepel Radar), Joost Schroevers (politiek assistent van de Rotterdamse wethouder Michiel Grauss) en Naomi Boot. Voorzitter Capelle blijft aan, net als secretaris Gerwin Koopman. ,,De secretaris blijft nog een half jaar. Zijn termijn zit er al een tijd op, maar gezien de situatie wil hij langer blijven om zaken netjes over te dragen.” Over de rolverdeling in het bestuur moet nog worden gesproken, aldus Capelle.

De politieke crisis van de partij is een stuk lastiger op te lossen. ,,In de hele geschiedenis van de ChristenUnie is het nog nooit gebeurd dat een zetel niet is teruggegeven aan de partij", blikt Capelle terug. ,,Johan Pannekoek heeft de interne gedragscode ondertekend waarin staat dat dat moet.”

Scherven rapen

Capelle baalt uiteraard van de crisis, maar zegt ‘blij dat te zijn dat de ChristenUnie Schouwen-Duiveland door kan’. ,,We zijn een hoopvolle beweging.” Nu de leden hebben besloten dat de partij op Schouwen-Duiveland toekomst heeft en het bestuur nieuw leven wordt ingeblazen, kan de CU beginnen met het oprapen van de scherven. ,,Hoewel we geen vertegenwoordiger hebben in de gemeenteraad willen we ons gaan profileren", zegt Capelle strijdvaardig. ,,Hoe precies moeten we nog bepalen, maar denk bijvoorbeeld aan leden die zich op allerlei manieren in de maatschappij laten horen. We willen met elkaar laten zien waar de ChristenUnie voor staat. Verder gaan we ons natuurlijk richten op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Ik ben ervan overtuigd dat de kiezers achter ons blijven staan.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement