Iedere storting tuinafval in de ondergrondse containers in Zierikzee, kost straks ook weer 1,53 euro per keer. De gratis cocons die nu nog verspreid over de stad staan, verdwijnen.
Volledig scherm
Iedere storting tuinafval in de ondergrondse containers in Zierikzee, kost straks ook weer 1,53 euro per keer. De gratis cocons die nu nog verspreid over de stad staan, verdwijnen. © archief Dirk-Jan Gjeltema

Centrale GFT-bakken verdwijnen weer, bewoners moeten zelf alternatief bedenken

ZIERIKZEE - Bewoners van de Zierikzeese binnenstad moeten zelf weer een oplossing verzinnen voor hun groente-, fruit- en tuinafval (gft). De centrale containers waarin gft gratis kon worden gestort, verdwijnen na een proefjaar uit het straatbeeld. De methode kost meer geld dan wat het oplevert, aldus burgemeester en wethouders.

Ook de gratis big bag voor snoeiafval sneuvelt in de bezuinigingsdrang van de gemeente. Inwoners moeten maar weer zelf naar de milieustraat rijden, zoals velen anderen, motiveren B en W dat voorgenomen besluit. Wie toch zo’n big bag wil, gaat daar voor betalen.

Binnenstadbewoners per saldo duurder uit

Een groot deel van de binnenstadbewoners van Zierikzee is aangewezen op ondergrondse vuilcontainers. Anders dan de meeste inwoners van Schouwen-Duiveland hebben zij geen rolemmers, waarin afval gescheiden aan de straat kan worden gezet. Vorig jaar rond deze tijd werden daarom verspreid over de binnenstad tien gft-containers geplaatst. Die moesten voorkomen dat etensresten nog langer bij het restafval werden gegooid en de binnenstadbewoners zo ook per saldo duurder uit waren dan anderen.

Voor iedere vuilniszak die in de ondergrondse container wordt gestort, moet dit jaar 1,53 euro worden betaald. Het legen van de grijze rolemmer kost 6,12 euro, maar met een beetje proppen passen daar zeker zes vuilniszakken in.

Gft vaak vervuild met restafval

Toch wil het college na een jaar stoppen met de gft-cocons. De argumenten daarvoor zijn vooral financieel. Anders dan met de overige containers, is voor het legen van de cocons twee in plaats van één man nodig, die bovendien een oud type vuilniswagen gebruiken. Daarnaast blijkt het gft vaak ook ‘vervuild’ met restafval. Dat kan de gemeente op een extra rekening bij de vuilverwerker komen te staan. En, redeneren B en W, iedere hoeveelheid restafval die door inwoners niet in de normale containers wordt gestort, kost de gemeente ook nog eens inkomsten.

Door de coronamaatregelen moeten de binnenstadbewoners nu al iets anders met hun gft-afval. De containers zijn afgesloten, omdat de vuilnismannen bij het legen onmogelijk 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. De overige containers worden door één man met een kraantje opgetakeld en leeg gekieperd en dus is die maatregel in die gevallen niet nodig, legt wethouder Ankie Smit (GroenLinks) uit. 

Dump in openbare vuilnisbakken

Ze gaat er vanuit dat de meeste mensen hun gezonde verstand gebruiken en hun gft niet in de openbare vuilnisbakken dumpen, zoals veel gebeurde vóór plaatsing van de centrale cocons, om de eigen kosten te drukken. Composteren in de tuin is volgens haar een goed alternatief. Het gft-afval kan verder nog steeds gratis in de milieustraat worden gestort. Daar moet nu wel rekening worden gehouden met langere wachttijden, als gevolg van een beperkte toegang door de corona-veiligheidsrichtlijnen.

De gemeenteraad hakt 9 april de knoop door over het nieuwe afvalbeleid. Deze en andere maatregelen moeten uiteindelijk een bezuiniging opleveren van 165.000 euro per jaar.

De GFT-container op de hoek van de Ravestraat en het Slingerbos in Zierikzee. Op het briefje staat de mededeling dat de container tijdelijk is afgesloten in verband met het coronavirus.
Volledig scherm
De GFT-container op de hoek van de Ravestraat en het Slingerbos in Zierikzee. Op het briefje staat de mededeling dat de container tijdelijk is afgesloten in verband met het coronavirus. © Marcel Modde
  1. Karel Steur op missie in Renesse: ‘Leg een coronaveilige doorgang aan tussen het transferium en het dorpscentrum’
    PREMIUM

    Karel Steur op missie in Renesse: ‘Leg een coronavei­li­ge doorgang aan tussen het transferi­um en het dorpscen­trum’

    RENESSE - Karel Steur balt zijn vuist, strekt z’n arm recht vooruit en maakt een begroetende ‘boks’. ,,Hier gaat het om”, zegt de markante Renessenaar. ‘Samen tegen corona’, staat te lezen op de button links op zijn sweater. ,,Als ik in Rotterdam een groepje gasten zie dat zich niet aan de regels houdt, stap ik er gewoon op af. En dan zeg ik ze: Há jongens, je kent ze toch wel? De vijf vuistregels? Maar elkaar niet aanraken hè! Nét er voor.”